La bossa d'aire càlid que envaïa ahir Girona, amb els termòmetres superant els 40 graus, va aixafar el primer diumenge de rebaixes. Al matí, els carrers de la ciutat eren pràcticament buits, i només hi desfilaven pocs turistes que enfilaven cap al Barri Vell i famílies que, lluny de ser a la platja, aprofitaven per comprar el pa abans de dinar. El primer diumenge de rebaixes va ser deslluït per als comerços, en la seva majoria franquícies, que admetien que el dia va ser "molt més fluix que en anys anteriors".

El seguiment dels comerços en aquest primer diumenge de rebaixes va ser desigual. La majoria de botigues que van aixecar la persiana eren franquícies, a excepció del Call Jueu, on alguns petits comerços locals aconseguien atraure els turistes a còpia de grans promocions anunciades als aparadors. Per contra, altres botigues del mateix format situades al centre de la ciutat, com el Cotton, decidien modificar l'horari i tancar a la tarda. La propietària d'aquesta botiga comentava que "perquè aquest comerç és meu i no necessito contractar ningú, però si no fos així, avui seria un dia deficitari". La dependenta d'una botiga de roba interior de la Rambla admetia que a la una del migdia encara no havia fet cap venda, tot i que aclaria que "en cap cas això és la tendència habitual. Avui potser no vendrem gaire, però ho recuperem en altres jornades". Tot i així, alguns botiguers admetien que les altes temperatures no convidaven a passejar per la ciutat. Per això, esperaven veure més moviment pels carrers -vendes a banda- a partir de les set de la tarda, quan el mercuri comença a baixar.

Grans marques internacionals, com Zara o H&M, aconseguien més públic en els seus locals, malgrat que lluny quedaven les estampes de rebaixes amb cues de gent. La Begoña, de Sant Feliu de Guíxols, passejava ahir per una Girona desèrtica tot sabent que les platges estarien atapeïdes, fet que li permetria comprar amb més tranquil·litat, sense aglomeracions i esperes. Fins i tot alguns turistes, com la Cristie, de Gran Bretanya, aprofitaven per comprar roba de Zara, perquè a Londres - on viu- és molt més cara. "És un luxe poder comprar roba a aquests preus", assegurava. Pel que fa als descomptes, la majoria de botigues optaven per oferir rebaixes d'entre el 20% i el 30%, tot i que alguns locals, com el Benetton, oferien ja tota la roba femenina amb un 50% de descompte.

Gentada a l'Espai Gironès

La soledat del centre de Girona contrastava ahir amb la realitat de l'Espai Gironès, que va rebre la visita de 33.000 persones al llarg de la jornada, 1.500 més que un any enrere. El seu gerent, Pau Jordà, admetia que "la climatologia ha estat un factor decisiu. La gent, amb aquesta calor, prefereix ser a la platja o en un lloc tancat". El centre comercial ha rebut 180.000 persones en els primers cinc dies de rebaixes. Jordà, tot i mostrar-se prudent, espera tancar aquestes rebaixes amb un increment de vendes d'entre el 3 i el 5%