La Generalitat de Catalunya va celebrar ahir la primera edició dels «Premis Nacionals d'Artesania» en el transcurs de la qual va fer entrega del Diploma de Mestre Artesà als gironins Santiago Planella i Domènech i Joan Prat i Juvanteny.

El primer, ceramista de Sant Mori, destaca per la «seva gran capacitat creativa que el porta a emprar la ceràmica com a procediment artístic i escultòric, mitjançant una investigació del gran format i la hibridació de diferents disciplines».

Del segon, ebenista, de La Vall d'en Bas, la Generalitat ressalta «l'excel·lent domini de l'ofici mostrat en la seva trajectòria professional, amb una investigació continuada en el desenvolupament de geometries corbes i dobles corbatures en fusta d'extrema dificultat, i la formació permanent d'aprenents al seu taller».

En la primera edició dels premis, els guardonats van ser: Albert Blancafort i Engelfried (premi Nacional d'Artesania), Estudi Estellera SCP i Joan López Joiers Artesans SCP (Millor Marca Artesana), Carles Casas i Sitjas (Premi a la Innovació), Escola Massana (Premi Prestigia) i Fundació Privada de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Premi Restaura).