El secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Ferre, va explicar ahir la tributació de l'estalvi també es veurà afavorida per l'avançament de la rebaixa fiscal aplicada per l'IRPF. En ambdós casos, estava previst que la reducció de la fiscalitat entrés en vigor a prinicipis de 2016.

D'aquesta manera, per a les plusvàlues de fins a 6.000 euros el tipus que s'aplicarà a partir de juliol serà del 19%, un punt menys que el que s'aplica actualment. En el cas de guanys d'entre 6.000 i 50.000 euros tributaran al 21%, també un punt menys. Quan el benefici superi els 50.000 euros, el contribuents pagaran un 23%, davant del 24% actual.

Ferre, també va avançar que la rebaixa de l'IRPF, que es va avançar a juliol, s'aplicarà mitjançant una única tarifa que, amb caràcter transitori, tindrà efectes de gener a desembre de 2015.

Ferre, que va fer aquestes consideracions en el curs d'estiu de l'Escorial «Com ser un bon emprenedor», va explicar que la nova tarifa substituirà a la que va entrar en vigor aquest any amb la rebaixa aprovada per 2015.

Aplicació informàtica

El secretari d'Estat també va informar que l'Agència Tributària tindrà disponible des de la setmana vinent l'aplicació informàtica amb la nova taula de retencions salarials.

Les empreses que no arribin a incloure les noves retencions en la nòmina de juliol podran regularitzar la situació en la nòmina d'agost.

El responsable de la Secretaria d'Estat d'Hisenda va explicar que aquesta nova tarifa «intermèdia» permetrà que els contribuents sentin en les seves nòmines l'equivalent a l'avançament en el segon semestre de la rebaixa prevista per 2016.

Ferre va descartar que aquest tipus de rebaixes comprometin l'objectiu d'estabilitat i ha explicat que la decisió es pren sobre l'experiència de 2015, «que ha demostrat que la reforma fiscal ha ajudat a la recuperació de l'activitat».

També va assenyalar que aquesta tarifa intermèdia, que s'aprovarà en el Consell de Ministres del divendres, serà la que s'apliqui a la declaració de la renda del proper any.

La primera fase d'aquesta reforma, que va entrar en vigor l'1 de gener d'aquest any, va suposar reduir el tipus aplicable a les rendes de fins a 12.450 euros en el 20%, en el 25% per les quals se situen entre aquesta quantia i 20.200 euros, en el 31% en les quals no superin 35.200 euros, en el 39% fins a 60.000 euros i en el 47% a partir d'aquesta xifra.

El segon tram de la reforma, que tindrà efectes retroactius des de l'1 de juliol, redueix el tipus aplicat a aquests trams al 19%, 24%, 30%, 37% i 45%, respectivament.

Beneficis per als autònoms

Ferré va destacar que la nova rebaixa de l'IRPF, amb efecte retroactiu des de l'1 de juliol, permetrà una injecció de liquiditat al col·lectiu d'autònoms de 350 milions d'euros, fet que contribuirà a «accelerarà el creixement econòmic» l'any 2015. La mesura estén la retenció del 15% a tots els afiliats al règim especial de treballadors autònoms.