La mort de l'empresari Leopoldo Rodés, ahir en un accident de trànsit, va aixecar una allau de reaccions arreu d'Espanya. La seva trajectòria professional i el fet d'haver participat en desenes d'iniciatives socials i societàries, va provocar moltes mostres de condol en el món empresarial, polític i social.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va expressar el seu condol en un telegrama dirigit a la família on exposa el «més proper afecte a tota la seva família i amics més propers». Rajoy destaca que «l'il·lustre empresari i advocat barceloní, president d'Havas Media, fundador i president d'honor de l'Institut d'Empresa Familiar, la seva incansable dedicació i la seva trajectòria d'èxit, basada en la recerca de l'excel·lència i la innovació, constitueixen un valuós exemple per a tots».

Reconeix, «el seu compromís amb la societat, la seva defensa de la concòrdia i la seva implicació en l'àmbit de la cultura i de l'educació, com a mecenes i patró de destacades fundacions i institucions culturals, així com la seva tasca al capdavant de la candidatura que va donar a Barcelona els Jocs Olímpics de 1992».

El president de la Generalitat, Artur Mas, va expressar el seu pesar i va recordar que el coneixia des de fa anys i tenia amb ell una relació «d'amistat, de respecte i de mútua comprensió». Artur Mas va recordar la implicació i dedicació «entusiasta» de Rodés en els Jocs Olímpics del 1992, «on va tenir un paper determinant, tant en la candidatura com en la preparació d'aquest esdeveniment».

«Leopoldo Rodés -va afegir- era una persona que tenia la voluntat de reunir gent al voltant de projectes valuosos per a la comunitat, sempre amb vocació de projectar Catalunya al món i la seva capital, Barcelona».

El Grup La Caixa va lamentar ahir «profundament» la mort de l'empresari i va destacar el «compromís, la col·laboració i la dedicació que sempre va demostrar amb l'entitat al llarg de la seva trajectòria». En un comunicat, La Caixa també va subratllar «la gran contribució de Leopoldo Rodés a l'impuls del grup, durant uns anys especialment importants i difícils en la història de l'entitat».

El grup d'infraestructures Abertis va expressar ahir el seu pesar per la mort de Leopoldo Rodés, que entre altres responsabilitats era president del Consell Assessor Internacional de la companyia i patró de la Fundació Abertis. Abertis va informar en un comunicat que Rodés mantenia una estreta vinculació amb el projecte d'Abertis Infraestructures des de fa molts anys. Va recordar que com a president del Consell Assessor Internacional «ha dut a terme una intensa labor d'assessorament al Consell d'Administració i a l'alta direcció del grup al costat d'altres professionals de reconegut prestigi internacional».

L'Ajuntament de Barcelona també va expressar el seu condol a familiars i amics de Leopoldo Rodés, qui va ser condecorat pel consistori barceloní per la seva contribució a la consecució dels Jocs Olímpics del 1992 a la ciutat de Barcelona, «per la seva labor com a impulsor de la implicació de la societat civil i empresarial en l'esdeveniment, així com per la seva important aportació al desenvolupament de l'Olimpíada Cultural».

El president de la Fundació Art i Mecenatge, Leopoldo Rodés, va convertir la institució en «referència a Espanya en la defensa del paper dels mecenes i en la reivindicació de la figura del col·leccionista privat en la generació de patrimoni artístic», va destacar ahir l'entitat en un comunicat.