L'economia catalana creixerà un 3% el 2015, segons les previsions de la Memòria Socioeconòmica i Laboral de Catalunya 2014, que preveu un augment de l'ocupació i certa reducció de la taxa d'atur, que es mantindrà elevada, encara que adverteix de la situació de vulnerabilitat i pobresa de part de la població.

El president del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), Lluís Franco, va presentar ahir aquesta memòria amb el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. Ambdós van advertir que aquesta recuperació de l'economia no està arribant al conjunt de la societat. Per exemple, la Memòria indica que la pobresa infantil se situa en nivells «molt elevats» del 27,3%, tres punts més que la taxa general.

L'augment de la desigualtat amplia la «bretxa social» a l'Estat espanyol i això passa no només per l'elevat nivell de desocupació sinó que també per un sistema de protecció social «mal preparat» per afrontar una crisi d'ocupació.

En aquest sentit que Franco va considerar que un dels principals reptes que s'han d'assumir és la definició d'un conjunt de polítiques públiques que tinguin capacitat per fer arribar a tota la societat «la distribució de la riquesa de manera equitativa», va reblar.

Franco va ha advertit que el creixement de l'economia dependrà molt de factors com el context internacional, el preu del petroli, el flux del crèdit i la millora de la demanda interna.

Va explicar que l'economia catalana va tancar el 2014 per damunt de les previsions fetes pel CTESC, amb un creixement de l'1,5% per l'increment de la demanda interna.

El 2014 es va tancar amb un saldo exterior positiu de 24.000 milions d'euros, lleugerament per sota al de l'any 2013, a causa del major augment de les importacions. La productivitat del treball va caure un 0,4% i els costos laborals unitaris van baixar un 1,2% en termes nominals.

La població activa va baixar un 1,5% el 2014 perquè va ser el primer any des de 2007 amb un increment de la població ocupada i l'atur va baixar al 20,4%, mentre que la taxa d'atur de llarga durada va ser del 60,3%.

L'acte va ser inaugurat pel conseller d'Empresa, Felip Puig, que va explicar que el 2014 ha estat l'any del «canvi» de cicle econòmic de Catalunya, l'any que es modifica la tendència dels últims 7 o 8 anys de crisi.

El conseller va apuntar que, encara que el 2014 va canviar el cicle econòmic, encara «no hem superat la crisi», i la recuperació està tenint un comportament asimètric i encara no està afectant les empreses i famílies que més han patit amb la crisi.

«L'economia està sortint de la crisi, però la societat la continua patint», va puntualitzar el conseller.

Per a Puig, s'ha de centrar-se en un doble esforç, superar els esforços de la crisi i adaptar l'economia catalana a un nou model econòmic, que tingui més resistència a canvis futurs.

El conseller va explicar que, malgrat el descens del turisme rus en un 35%, el turisme estranger creixerà a Catalunya entre un 5 i un 7% aquest estiu.

El repte d'apujar els salaris

També va admetre que segueix existint un problema estructural en el mercat laboral i ha dit que si l'economia comença a recuperar-se, no es pot seguir amb els sous baixos, «és un repte -ha indicat- que hem d'afrontar entre tots».

L'elaboració de la Memòria Socioeconòmica i Laboral de Catalunya es consensua amb tots els membres del CTESC, els sindicats CCOO i UGT, les patronals Foment del Treball, Pimec i Fepime i altres entitats de Catalunya.