El Fons Monetari Internacional (FMI) va situar ahir Espanya al capdavant del creixement entre les economies avançades de la zona euro, amb una expansió calculada per al 2015 en el 3,1% i en el 2,5% per al 2016, xifres que ja havia avançat al juny i que milloren en sis i cinc dècimes les d'abril.

En l'actualització del seu informe de «Perspectives Econòmiques Globals», el Fons va mantenir les seves previsions d'un creixement de l'1,7% per aquest any i un 1,5% per al proper per a la zona euro, on veu, «en general», la recuperació «en marxa», amb una alça «robusta» de la demanda interna i la inflació que comença a repuntar.

«Sóc una mica recelós quan es parla del miracle espanyol. És positiu créixer per sobre del 3%, però hem de recordar on es troba la taxa de desocupació», va apuntar Olivier Blanchard, economista en cap, en roda de premsa en comentar el comportament de l'economia espanyola i els seus elevats nivells d'atur.

Segons les previsions del Fons, Espanya creixerà per sobre de les altres grans economies europees aquest any. Itàlia es calcula que torni al creixement positiu amb una expansió del 0,7%, França ho farà un 1,2% i Alemanya, la principal economia de la zona euro, un 1,6%.

«Encara resta un llarg camí per davant abans que puguem cantar victòria (...) Quan el pacient ha estat tan malalt, la seva recuperació no po ser senzilla. Però en aquest punt, som molt optimistes», va agregar l'economista cap del Fons, que deixarà a la fi de mes aquest càrrec que ocupava des de 2008.

Per a Blanchard, Espanya ha d'aprofitar el creixement econòmica per reequilibrar la posició dels comptes públics, i encara cal observar la millora en indicadors com la inversió i la recuperació del sector immobiliari.

Atur juvenil

D'altra banda, l'OCDE va llançar ahir l'alerta per unes taxes d'atur encara elevades en bona part dels seus països que es reabsorbeixen molt lentament malgrat la recuperació, en particular amb una desocupació de llarga durada que s'enquista i una precarietat que afecta de forma molt dura els joves i amenaça amb afectar a tota la seva carrera.

Aquest és un dels principals missatges de l'informe de Perspectives de l'Ocupació publicada avui per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que calcula que la taxa d'atur passarà del 7,1 % en el quart trimestre de 2014 (1,6 punts més que a l'inici de la crisi) al 6,5 % en finalitzar 2016.

En el cas d'Espanya, l'organització preveu que la taxa d'atur a Espanya tancarà aquest exercici 2015 en el 21,5% de la població activa, per moderar-se fins al 19,7% l'any que ve.

L'informe també constata que treballadors experimentats que han perdut la seva feina durant la crisi tindran dificultats per reactivar la seva carrera, sobretot perquè hauran de passar d'alguns sectors en decadència (com la construcció o el manufacturer) a uns altres més dinàmics, en particular els serveis.

L'OCDE va advertir igualment que les desigualtats s'han incrementat encara més amb la crisi en la major part dels seus països.

Les diferències de competències professionals expliquen en gran mesura la variació de les desigualtats salarials, que al seu torn constitueixen un factor determinant en la bretxa dels ingressos de les famílies.