Catalunya no recuperarà els llocs de treball perduts durant la crisi fins al 2021

14.07.2015 | 15:06

L'economia catalana creixerà un 3% el 2015 i igualarà el 2016 el registre de volum del PIB d'abans de la crisi, encara que no serà fins al 2021 quan Catalunya podria recuperar l'ocupació perduda els últims anys.
Aquestes són algunes de les principals conclusions sobre el comportament de l'economia catalana que recull la Memòria Econòmica de Catalunya 2014, que elabora el Consell General de Cambres de Catalunya i que es va presentar ahir a Barcelona.
L'informe destaca que el 2014 l'economia catalana va presentar la millor evolució des de l'inici de la crisi i que, per primera vegada des del 2007, el creixement de l'activitat va estar acompanyat de creixement d'ocupació, encara que el volum del PIB va ser encara un 6% inferior al d'abans de la recessió.
L'evolució a l'alça de l'economia catalana en el primer trimestre del 2015, que supera en un punt i mig el creixement de la zona euro, permet, segons l'estudi, plantejar un escenari optimista, encara que persisteixen alguns, riscos com la crisi de Grècia.
En matèria d'ocupació, les previsions auguren que l'economia catalana podria recuperar el 2018 el nivell d'ocupació que hi havia el 2009, i el 2021, el de 2007, el millor registre de la història.
La directora de la Memòria Econòmica, Carme Poveda, va assegurar que aquestes dades indiquen que «el cercle virtuós de la recuperació econòmica s'ha completat», encara que el creixement de l'ocupació i del consum intern són els últims factors que remunten.
D'altra banda, els economistes catalans creuen que l'economia catalana seguirà millorant en els pròxims mesos, encara que alerten també que les desigualtats creixeran, mentre no es redueixi la taxa d'atur de forma significativa. D'altra banda, el Col·legi d'Economistes de Catalunya va presentar també ahir els resultats de la seva última enquesta d'opinió, en què la majoria d'enquestats (un 60,8 %) opina que la situació de l'economia és millor ara que fa un any, mentre que només un 5,9 % creu que és pitjor. Consideren, en aquest sentit, que l'economia seguirà millorant en els pròxims mesos i de forma especialment intensa amb vista a finals del 2015. Set de cada deu enquestats, això no obstant, creuen també que els anys vinents creixerà l'actual grau de desigualtat econòmica a Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema