Més creixement econòmic no necessàriament vol dir més creació d'ocupació. És una de les conclusions del nou quadre macroeconòmic revisat ahir pel Govern, que preveu que el PIB augmenti aquest any un 3,3%, quatre dècimes més que el que va fixar fa tres mesos, mentre que el 2016 el creixement econòmic seria del 3%. Per contra, les perspectives d'ocupació es mantenen respecte a les anteriors previsions, que pronosticaven un increment del 3% anual de llocs de treball tant per al 2015 com per al 2016.

D'altra banda, el Govern va fixar ahir el sostre de despesa per al 2016 en 123.394 milions d'euros, un 4,4% menys que l'any passat, una reducció que l'Executiu ha desvinculat de les retallades i ha lligat a l'estalvi pels menors interessos del deute i a la reducció de la despesa en prestacions per desocupació.

En roda de premsa després del Consell de Ministres, que va aprovar els objectius d'estabilitat pressupostària fins al 2018 i el sostre de despesa per al proper exercici, tant el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, com el d'Economia, Luis de Guindos, van defensar unes projeccions i uns pressupostos emmarcats en l'austeritat perquè «l'augment de la despesa pública va contra la recuperació».

«El Govern no té cap intenció de canviar ni l'orientació ni el contingut de les seves polítiques econòmiques bàsiques, inclosa la pressupostària», va dir Montoro.

L'aprovació del sostre de despesa, el primer pas per elaborar els Pressupostos Generals de l'Estat de 2016, reflecteix que el Govern deixarà de gastar 5.666 milions d'euros en relació amb el 2015, i ho farà fonamentalment per l'estalvi en les prestacions per desocupació i en les aportacions al SEPE.

No obstant això, el proper any, i segons les dades facilitades des de Moncloa, els ingressos creixeran el 0,8% fins a 134.773 milions, especialment per l'increment de la recaptació tributària, que ha augmentat el 7,4% fins al maig.

A aquests ingressos cal sumar els 25.134 milions en què caldrà reduir el dèficit de l'Estat, fins a arribar al 2,2% del PIB.

Si a aquesta suma (159.907 milions) se li descompten els 33.797 milions destinats al finançament de les administracions públiques i els 2.716 milions d'ajustos de comptabilitat estatal, s'obté com resultat el límit de despesa de 123.394 milions.

El Consell de Ministres també ha actualitzat la taxa d'atur, que ha rebaixat un punt al tancament de 2015 per situar-la en el 21,1%. Aquesta taxa és un punt i mig més baixa que la que hi havia el 2011, a l'inici de la legislatura. D'aquesta manera, si es compleixen els pronòstics, Rajoy tancarà el seu mandat amb 421.000 aturats ?menys que els que hi havia quan José Luis Rodríguez Zapatero va deixar el càrrec.

El titular d'Economia va posar l'accent que aquesta taxa corrobora que l'economia espanyola crearà més d'un milió de llocs de treball.

«L'economia espanyola suma vuit trimestres de taxes de creixement positives», la qual cosa, en la seva opinió, indica que es «comença a veure la llum a final del túnel».

Sobre l'evolució d'ocupació, el ministre va dir que és «pràcticament idèntica» a l'establerta al programa d'estabilitat, si bé va apreciar una «lleugera millora» tant en taxa d'atur en termes de comptabilitat nacional com en la creació d'ocupació.

Objectius de dèficit

El Consell de Ministres d'ahir també va donar el vistiplau als objectius pressupostaris de dèficit i deute, que coincideixen amb els establerts al programa d'estabilitat, presentat a Brussel·les: dèficit del 4,2% del PIB per al 2015; el 2,8% el 2016; l'1,4% del PIB per al 2017 i el 0,3% per al 2018. El dèficit de l'Administració central es reduirà progressivament fins a aconseguir el 0,2% del PIB el 2018 i el de la Seguretat Social el 0,1% aquest mateix any. Mentrestant les comunitats autònomes i les entitats locals tindran equilibri pressupostari el 2018, seguint amb la política de consolidació fiscal.