La bombona de butà tradicional (12,5 quilos) costarà a partir d'avui, un màxim de 13,42 euros, fet que suposa un descens del 5% respecte al seu preu actual -14,12 euros- i del 23,3% respecte al qual marcava al començament d'any -17,5 euros-. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publicava ahir l'ordre d'Indústria per la qual s'actualitzen els preus dels gasos liquats del petroli envasats (butà i propà) i que recull un augment dels costos de comercialització de gairebé el 2%.

Els preus del butà es revisen bimestralment i en la revisió de maig, l'Executiu va assegurar que el dèficit que existia en la comercialització de la bombona s'havia eliminat totalment i es va saltar, excepcionalment i per segona vegada consecutiva, el límit que el preu variï més d'un 5% (a l'alça o a la baixa). Segons van explicar fonts de l'Associació d'Operadors de Gas Liquat de Petroli (AOGLP), actualment hi ha superàvit i el preu hauria d'haver baixat el 6,9%, tot i que a causa de l'esmentat límit, la rebaixa es quedarà en el 5%.

D'altra banda, els distribuïdors consideren insuficient l'alça aplicada en els costos de comercialització, que habitualment es revisen al juliol, i consideren que no s'ajusten a la situació actual, en què es distribueixen 70 milions d'ampolles enfront dels 150 de fa deu anys. En aquest sentit, van explicar que el Govern ha demanat a la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) que elabori un informe per revisar el càlcul d'aquests costos amb els quals es remuneren a les companyies distribuïdores, que han passat de 800 a 200. Per al càlcul dels preus es tenen en compte factors com: les cotitzacions internacionals de la matèria primera, els nòlits o els costos de comercialització; amb una limitació del 5% de pujada o baixada, vigent des de fa dos anys.

Adaptar-se a la realitat

El Govern va congelar la bombona de butà a 17,5 euros durant un any i, posteriorment, va prorrogar el preu en diverses ocasions tot i l'encariment de la matèria primera, fet que va generar un dèficit en el sector. Aquest dèficit acumulat va començar a reduir-se quan van baixar les cotitzacions internacionals del cru i al fet que el preu de venda es mantenia congelat. En la revisió de març, Indústria va canviar la ponderació de les cotitzacions internacionals per adaptar-la «a la realitat actual de l'origen del producte» i va permetre eventualment «saltar-se» el límit del 5%. Segons va comunicar al maig, el límit tornaria a ser vigent en la revisió de juliol «per tal de donar estabilitat de preus al consumidor».

La fórmula de preus s'aplica a les bombones que utilitzen habitualment les llars, amb una càrrega d'entre 8 i 20 quilos i una tara de més de 9 quilos.