Madrid i les Illes Balears s'apunten a l'ecotaxa

A la capital d'Espanya el PP i el Govern s'oposen a l'aplicació mentre a les Illes es vol cobrar en aeroports

14.07.2015 | 15:06

La moratòria en la concessió de llicències turístiques a Barcelona i la possibilitat d'implantar una taxa al turisme a l'Ajuntament de Madrid i de recuperar-la a Balears mostren l'interès dels nous governs per controlar el flux de visitants i augmentar el benefici que poden obtenir els seus territoris. De moment ahir, l'Ajuntament de Madrid, governat per Ara Madrid, es va sumar a un aferrissat debat obert a Barcelona sobre la gestió d'un sector que suposa gairebé l'11% de la riquesa nacional i que també afecta les Canàries i Balears, principals focus d'atracció de visitants.
El Govern de Manuela Carmena estudia la implantació al setembre d'una taxa al turisme (i una altra als caixers automàtics), una iniciativa que ja ha trobat l'oposició del PP i del Govern, el president del qual, Mariano Rajoy, va demanar «prudència extrema» per no fer destrossar un sector clau.
Una mesura similar a la que es pretén recuperar a Balears, on el Govern, format pel PSOE i per Més, negocia ja amb la patronal hotelera un canvi legal per cobrar als turistes l'anomenada «ecotaxa», que ja va estar en vigor durant els governs del socialista Francesc Antich. El desig del Govern balear és que aquest impost es cobri en aeroports i ports o incorporar als preus dels bitllets i els paquets turístics, però davant les dificultats legals que implicaria és possible que finalment s'apliqui en els allotjaments turístics.

Empresaris descontents
La proposta no agrada als empresaris del sector, tot i que ha despertat menys enrenou que la decisió de l'alcaldessa de Barcelona, ??Ada Colau, de congelar un any la concessió de llicències de tot tipus d'allotjaments turístics a la ciutat per fer un pla especial d'un sector que suposa el 12% del PIB de la ciutat. Colau pretén obrir un debat tranquil sobre un dels principals actius de la ciutat per aconseguir que sigui sostenible i evitar desequilibris, però la moratòria, que afecta una trentena de projectes hotelers en marxa, ha generat la crítica dels empresaris, de l'oposició i del Govern central.
El debat sobre la moratòria turística a Canàries es va reobrir a les Canàries amb les declaracions que va fer diumenge el seu nou president, Fernando Clavijo, partidari de canviar el model turístic de les illes perquè arribin menys turistes però deixin més diners al territori. La patronal del sector confia que aquest missatge no impliqui una aposta per «aturar de nou» el creixement del sector amb una nova moratòria a la construcció d'hotels.
Atreure turisme de qualitat apareix també en els reptes de l'Agència Valenciana de Turisme, que pretén millorar la competitivitat del sector i la formació dels seus treballadors per competir no en preus sinó en qualitat, imaginació i creativitat. També a Navarra l'acord programàtic per a la conformació d'un nou govern recolzat per Geroa Bai, EH Bildu, Podem i I-E preveu un nou Pla Estratègic de Turisme, mentre que a Sant Sebastià el nou Executiu del PNB i el PSE ha optat per posar en marxa un «pla de xoc» de neteja per tornar els nivells de qualitat previs al govern de Bildu. A Catalunya l'ecotaxa s'aplica des del gener de 2013.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema