El Congrés Mundial de Mòbils ha deixat uns 3.000 milions d'euros a la capital catalana des de l'any 2006, quan es va celebrar per primera vegada. En aquesta dècada, el congrés ha generat uns 75.000 llocs de treball temporals i s'ha consolidat com l'esdeveniment de referència del sector a tot el món, segons dades de l'organització. L'MWC està organitzat per GSMA, la totpoderosa associació que agrupa els principals operadors de telefonia mòbil del món, que ahir va anunciar la seva decisió de prolongar cinc anys més, fins a 2023, el contracte perquè la fira se celebri a Barcelona. I és que el Congrés Mundial de Mòbils ha crescut any rere any des que es fa a la ciutat de Barcelona, arribant en la seva edició del 2015 a la xifra rècord de 93.000 visitants, un 9% més que el 2014, procedents de 200 països, i deixant a la regió uns 436 milions d'euros.

El saló va reunir més de 2.000 companyies, entre elles els principals fabricants de dispositius mòbils, com Sony, Samsung, Huawei o LG, i va comptar amb la participació de directius de primer nivell, com el fundador i conseller delegat de Facebook, Mark Zuckerberg; el responsable d'Android i Chrome de Google, Sundar Pichai, o la presidenta executiva de Mozilla, Mitchell Baker. També prop de 4.000 mitjans de comunicació i analistes de la indústria van cobrir l'esdeveniment, que va ocupar una superfície neta d'exposició de 100.000 metres quadrats al recinte firal de Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat A més, restaurants, botigues, hotels, taxistes i altres sectors com la logístic o el transport privat es beneficien cada any d'un congrés caracteritzat, a més, per l'alt poder adquisitiu dels seus assistents. EFE/DDg barcelona.

Barcelona serà la seu del Congrés Mundial de Mòbils (MWC, en les seves sigles en anglès) almenys fins a l'any 2023, segons ha anunciat avui GSMA, l'associació que agrupa els principals operadors de telefonia del món i que organitza cada any aquest saló. La patronal ha fet pública aquesta esperada decisió, que suposa ampliar en cinc anys l'actual vinculació contractual amb Barcelona. La decisió es va prendre ahir durant la reunió del seu consell d'administració, celebrada a Xangai (Xina).

El Govern, la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, Fira de Barcelona i les altres institucions empresarials i econòmiques implicades en el projecte han celebrat la decisió, que permetrà a Barcelona seguir exercint la capitalitat mundial del mòbil durant els pròxims vuit anys, després d'imposar-se a altres quatre ciutats. La qualitat de la proposta de continuïtat presentada per Barcelona, el creixent èxit del MWC, les activitats d'impuls del sector tecnològic que es duen a terme a la capital catalana i la complicitat institucional al voltant al projecte han portat a GSMA a prorrogar l'actual contracte amb Barcelona, que acabava el 2018. «Estem encantats d'anunciar que Barcelona seguirà sent Capital Mundial del Mòbil i seu del Congrés Mundial de Mòbils durant els pròxims vuit anys», ha assenyalat en un comunicat el conseller delegat de GSMA, John Hoffman, que ha afegit: «Estem emocionats per seguir construint sobre l'èxit dels últims anys».

Conscients de l'enorme impacte d'aquesta fira en l'economia catalana, el mes d'abril passat els "socis" de GSMA a Barcelona (el Govern, la Generalitat, l'Ajuntament -llavors liderat per l'alcalde Xavier Trias (CiU)-, Turisme de Barcelona, Fira de Barcelona i la Fundació Barcelona Capital Mundial de la Telefonia Mòbil) van presentar una oferta per prolongar cinc anys més l'acord per ser la seu d'aquest esdeveniment.

Aprovació del nou govern

Tot i que en les últimes setmanes, el consistori ha canviat de color i ha passat a mans d'Ada Colau, de Barcelona en Comú, els socis espanyols han mostrat novament la seva voluntat de retenir el Congrés Mundial de Mòbil i la capitalitat mundial del mòbil més enllà de 2018. Així ho van evidenciar la setmana passada, quan tots els membres del Patronat de la Fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCB), entre ells Ada Colau, van ratificar el seu compromís amb aquest projecte, que finalment ha aconseguit seduir als directius de GSMA, que han apostat per continuar a Barcelona de moment, almenys fins 2023.

L'alcaldessa i presidenta del Patronat de la Mobile World Capital Barcelona, Ada Colau, ha destacat que la renovació és "un èxit compartit que s'ha aconseguit gràcies a la feina i a la implicació de tots". D'altra banda, el conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ha ressaltat que la notícia de la renovació és fruit «de molts anys de treball i de col·laboració institucional».