Els particulars que lloguin habitacions hauran de cobrar la taxa turística

La Generalitat preveu que els ajuntaments puguin vetar aquesta pràctica en determinades zones dels seus municipis

15.07.2015 | 15:29

El Govern aprovarà en els propers mesos un decret que regularà fins a 8 modalitats d'establiments turístics, entre les quals s'inclouen nous tipus que fins ara no estaven contemplats per la llei, com les àrees d'acollida d'autocaravanes i els Bed&Breakfast. També regularà els habitatges d'ús turístic que s'anuncien en plataformes d'Internet com Airbnb. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va explicar que tots els establiments hauran d'estar registrats a l'Ajuntament o la Generalitat i els seus usuaris hauran de pagar la taxa turística, de 0,65 euros a Barcelona i de 0,45 a la resta de Catalunya. A més, els Ajuntaments podran determinar en quines zones es poden ubicar els allotjaments.
Puig va assegurar que la intenció del futur decret és vetllar per una «oferta turística de qualitat» i treballar «contra l'economia submergida» i contra «situacions d'indefensió del consumidor». El conseller va informar en la reunió del Consell Executiu, reunit ahir, sobre el contingut de la normativa.

Les plataformes tecnològiques que, com Airbnb, posen en contacte usuaris i propietaris també «estaran sotmeses a la normativa turística», va assenyalar Puig. Així, no podran comercialitzar oferta d'allotjament turístic il·legal i hauran de fer constar en cada anunci el número de registre de qualsevol dels habitatges comercialitzats, va explicar el conseller.

D'acord amb la nova llei de simplificació administrativa, els establiments turístics no caldrà que demanin una llicència per operar, sinó que serà suficient que es registrin a la Generalitat o l'Ajuntament.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va posar de manifest que els Ajuntaments podran determinar en quines àrees urbanes es podrà ubicar qualsevol tipus d'establiments turístics, inclosos els habitatges, de la mateixa manera que fins ara poden triar en quins espais no urbans s'ubiquen els càmpings.

La nova regulació afegirà com a característica definidora de l'habitatge d'ús turístic -una modalitat ja contemplada en l'actual normativa-, que qualsevol habitatge que es comercialitzi o promocioni a través d'una comercialitzadora turística a Internet es considerarà turístic, independentment de la durada de la seva cessió.

Així mateix, els ajuntaments podran requerir al propietari de l'habitatge que informi els veïns de la finca de l'obertura de l'habitatge d'ús turístic, prèviament a la seva posada en funcionament.

Una altra de les modificacions en modalitats d'allotjaments turístics que ja existeixen és que es permet el règim de condomini en la titularitat de l'immoble sobre el qual es constitueix un establiment hoteler o d'apartaments turístics, de manera que permetrà la propietat horitzontal en aquests establiments. És a dir, si fins ara l'immoble on s'ubicava un hotel o apartament pertanyia a un únic titular, a partir d'ara es podran vendre individualment habitacions o estudis i o apartaments, en règim de propietat horitzontal.

Segons va informar el Govern, el decret definirà les àrees d'acollida d'autocaravanes com espais de terreny delimitats, oberts al públic per a l'ocupació exclusiva d'autocaravanes en trànsit a canvi d'una contraprestació econòmica.

Aquests espais no admeten elements fixos com bungalous o mòduls i permeten una estada màxima de 48 hores. Es tracta d'una infraestructura amb una demanda molt alta, sobretot de turistes que provenen de països del nord i centre d'Europa i d'Itàlia i que viatgen fent ruta.

D'altra banda, per tal de poder oferir habitacions en habitatge compartit en la modalitat que popularment es coneix com a Bed&Breakfast, el titular de l'activitat haurà de ser el propietari de l'habitatge, ha d'estar-hi empadronat i ha de pernoctar-hi durant l'estada de l'usuari.

El titular de l'activitat només pot cedir un màxim de dues habitacions i com a màxim quatre mesos a l'any. El nombre de persones que s'hi poden allotjar no pot superar l'establert a la cèdula d'habitabilitat de l'allotjament.

L'estada màxima és de 31 dies. El titular ha de prestar servei de bany per als hostes i només pot prestar servei d'esmorzar.

Una altra nova modalitat que recollirà el decret són els albergs turístics. Són establiments d'allotjament turístic que presten servei d'allotjament temporal el dormitoris de capacitat múltiple.

Els albergs es classifiquen en una categoria única i les condicions de prestació de servei d'allotjament ha d'incloure en tot cas la neteja periòdica de les instal·lacions comunes i de les unitats d'allotjament, inclosa en el preu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema