El comerç exterior gironí manté el seu vigor i avança a ritmes de rècord històric. Entre gener i maig, les empreses de la demarcació han venut productes a l'estranger per valor de 1.928,9 milions d'euros, un 4,9% més que en el mateix període de l'any passat, fet que suposa el millor inici d'any de la seva història. Segons informa el Ministeri d'Economia, l'evolució de les vendes és superior a les registrades en el conjunt de l'Estat (4,3%), i lleugerament inferior a la del conjunt de Catalunya (+5,6%).

La bona dinàmica d'aquest inici d'any a les comarques gironines cal buscar-la, sobretot en la millora de les vendes dels fabricants de maquinària, que en el que portem d´any han incrementat les seves exportacions més d´un 20%.

La indústria agroalimentària continua essent el principal sector exportador a Girona, ja que acapara gairebé el 40% del valor exportat des de la demarcació. No obstant, en el que portem d´any la venda d´aliments a l´estranger cau un 0,8%.

Creixement fora de la UE

Europa continua acaparant el gruix de les vendes (sobretot, França, Itàlia i Portugal) però dins els primers deu destins també hi apareixen els Estats Units i la Xina. De fet, les exportacions gironines a països de fora de la UE creixen amb més força.

Fa pocs dies, el president de la Cambra de Girona recordadava les dades dels certificats de comerç internacional, que la Cambra expedeix a aquelles empreses que volen vendre fora de la UE. D'un any per l'altre, aquests certificats han augmentat en un 8% (mentre que durant el primer semestre del 2014 se'n van fer 6.909, aquest any ja se'n porten 7.455).

«Això demostra, doncs, que les empreses del territori cada cop s'esforcen més per buscar nous mercats», va subratllar Espadalé, que va citar, entre d'altres, la Xina, els Emirats Àrabs, Algèria o l'Aràbia Saudita.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va apuntar ahir que «les dades d´exportacions són molt bones i mostren l'esforç de l'empresa catalana per obrir mercats». Puig va destacar que les exportacions a Catalunya creixen quatre cops més que a la resta de l'Estat i que les empreses catalanes estan apostant per la innovació, que els permet vendre a l'exterior sense competir només en preus baixos. «La indústria catalana continua obrint mercats i contribueix així a la recuperació de l'economia del país», va concloure.

En el conjunt de Catalunya els sectors que més van augmentar les vendes a l'exterior van ser el sector de productes químics (7,1%) i el sector de l'automòbil (6%).

A més, ja que l´increment acumulat gener-maig de les exportacions és superior al de les­ ­importacions, el dèficit comercial s´ha reduït un 2,7% en els cinc primers mesos del 2015 respecte el mateix període de l´any passat.

En el conjunt de l´Estat, el principal contribuïdor al comerç exterior és el de fabricants de béns d´equip, seguit de l´automoció (fabricants de cotxes i components) i de la indústria agroalimentària.