Telefónica, Vodafone i Orange comencen a oferir avui serveis sobre la xarxa mòbil 4G a la banda de 800 megahertzs, per la qual cosa aquesta tecnologia, que permet millors cobertures a l'interior d'edificis i en zones rurals, podrà començar a lluir en tota la seva esplendor. Ara bé, el desplegament del millor 4G no es farà al mateix temps en totes les àrees d'Espanya, sinó que les companyies aniran encenent les estacions gradualment. En aquest sentit, Movistar encendrà els seus primers 25 nodes en aquesta banda de freqüències a les zones de costa, on la demanda és més gran a l'estiu per l'afluència de turistes. Una de les demarcacions que es beneficiarà d'aquesta primera fase és Girona, i ho farà juntament amb Alacant, Castelló, València, Tarragona, Almeria, Cadis, Màlaga, Huelva i Múrcia, segons assenyala Movistar, que continuarà amb el desplegament per la resta del territori espanyol de forma gradual.

En el cas de Vodafone, Ourense serà la primera ciutat espanyola a la qual dotarà de cobertura total de 4G sobre la banda 800 MHz. L'encesa de nodes s'anirà produint de manera progressiva a la resta de Galícia i d'Espanya.

Per la seva banda, Orange començarà per localitats d'Astúries, Burgos, la Corunya, Cantàbria i Barcelona per tal d'assolir els 25 municipis durant el mes de juliol.

A més, Elecnor serà l'encarregada de garantir la compatibilitat de la televisió digital terrestre (TDT) i els serveis mòbils 4G a la banda de 800 MHz a través de l'entitat gestora Llega800. Per a això, abans de l'encesa de les estacions emissores 4G, ha definit les àrees potencials d'afectació de cadascuna i la possible col·locació de filtres en les instal·lacions receptores de TDT de manera preventiva i de manera gratuïta per als usuaris que ho sol·licitin.

Els ciutadans d'aquestes àrees rebran una comunicació informativa sobre el procediment a seguir per sol·licitar l'adaptació de l'antena del seu edifici i evitar, així, les potencials afectacions.

El precedent de la prova pilot

Entre el desembre de 2012 i el maig de 2013 es va realitzar a la ciutat de Zamora i al municipi de Fuentesaúco una prova pilot per analitzar la coexistència entre TDT i 4G. Després de l'èxit d'aquesta prova, al passat setembre de 2014, va començar en aquesta àrea el desplegament progressiu de la xarxa 4G, fet que va convertir tots dos municipis en el model de referència per a les actuacions que s'estan realitzant aquest any per la seva implantació a la resta de Espanya.

Telefónica s'ha marcat com a objectiu arribar a un percentatge proper al 90% de cobertura de població amb la telefonia mòbil de quarta generació durant aquest 2015.

En l'actualitat, la cobertura 4G d'Orange arriba al 70% de la població a Espanya, incloses totes les capitals de província, i el seu objectiu és arribar al 85% aquest mateix any.

Per la seva banda, Vodafone arriba al 80% de la població, cobreix el 100% de les poblacions de més de 50.000 habitants i inclou zones amb alta densitat d'usuaris com aeroports, estadis de futbol o zones comercials.

Més velocitat de descàrrega

La banda dels 800 MHz va estar ocupada per la TDT fins al passat mes d'abril, quan va quedar alliberada perquè les operadores puguin oferir connexions mòbils d'alta velocitat sobre tecnologia 4G. Aquesta, eleva significativament la velocitat de descàrrega i enviament de dades i permet treure el màxim partit a aplicacions en línia, com ara els videojocs.

A més, facilitarà la introducció de nous serveis per a empreses i administracions públiques, com aplicacions en mobilitat amb alt contingut multimèdia o l'ús de la trucada de vídeo, entre d'altres.