El Govern va aprovar una oferta d'ocupació pública de 1.230 places destinades a cobrir àmbits «prioritaris», com ara salut (340 places), ensenyament (300), bombers (153), penal (143), assistència social (70) i l'Agència Tributària Catalana (60). Així ho va anunciar en roda de premsa la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que va destacrt que la primera convocatòria pública que la Generalitat planteja en quatre anys és «símptoma» que l'economia «comença a millorar». Davant les crítiques dels sindicats, que veuen «insuficient» la mesura, Borràs va dir que la xifra de places públiques prevista és «la que estableix la llei» i que «no se'n poden oferir de més».

Per primera vegada des del 2011, la Generalitat traurà a concurs públic una convocatòria per crear noves places de funcionaris. Concretament, es preveu la creació de 1.230 llocs públics, la majoria dels quals estaran destinats a serveis públics «essencials, segons va dir Borràs. La titular de Governació va remarcar que aquest és «un pas important» en el procés engegat ara fa un any pel Govern a fi de «racionalitzar» l'administració. Va atribuir aquesta convocatòria als «esforços» de l'executiu per contenir la situació «adversa», així com als «símptomes» que hi ha sobre la pròpia «millora» del context econòmic.

De les places públiques convocades, 340 aniran a salut, 300 a ensenyament, 193 per a l'àmbit penal (80 psicòlegs penals, 70 per assistència social penal i 43 de dret penal), 153 a prevenció i extinció d'incendis (bombers), i 60 a la lluita contra el frau fiscal (20 per al cos superior d'inspectors tributaris i 40 per al cos tècnic).

A preguntes dels periodistes, Borràs va negar que la situació política a Catalunya tingui res a veure amb els 60 llocs públics que es crearan a l'Agència Tributària Catalana. «Són places destinades a cobrir les competències que ja tenim a dia d'avui [...]. Són per donar resposta a les necessitats actuals i a la pròpia modernització de l'Agència Tributària», va assegurar.

També s'han confirmat 20 places per al cos d'advocacia, 10 per al cos d'intervenció, unes altres 10 per a enginyers de camins, 10 més per a metges avaluadors, 65 per assistents socials i 45 per a diplomats en educació social.

Del total de places, el 7% es reserven a persones amb dificultats. El 2% s'adreçaran a persones amb discapacitats intel·lectuals a través d'una convocatòria específica de 24 places per a personal laboral.

Resposta als sindicats

Així mateix, Borràs va voler respondre a les crítiques dels sindicats al llarg de la última setmana. En transcendir públicament la d'aquesta nova convocatòria pública, l'UGT, CCOO i la Intersindical Alternativa van considerar la mesura «absolutament insuficient» perquè en els darrers anys s'han perdut «entre 8.000 i 10.000 llocs de treball». Davant d'això, la consellera de Governació ha explicat que la xifra prevista de noves places respon a la taxa de reposició de personal del 50% fixada per la normativa bàsica estatal i, per tant, «no se'n poden oferir més», segons va dir.

Borràs també va afegir que les 1.230 noves places actualment estan ocupades per interins. Aquesta convocatòria serà, va apuntar, una oportunitat perquè «consolidin» els seus llocs de feina.

A més a més, va aclarir que el Govern «no ha abordat ni per avui ni per demà» el retorn de la paga pendent corresponent al 2013 i al 2014.