L'Agència Tributària (AEAT) va fer saber ahir que començarà a investigar d'ofici els pagaments que el Parlament Europeu va fer a diversos eurodiputats de partits espanyols, segons van confirmar ahir fonts del Ministeri d'Hisenda.

La Fiscalia ja va enviar l'any passat un requeriment al Parlament Europeu en el qual se sol·licitaven les dades fiscals d'alguns eurodiputats espanyols, requeriment del qual van ser informats posteriorment per l'Eurocambra. Es tracta d'una actuació d'ofici que sorgeix arran de conèixer-se la participació de l'eurodiputat d'Izquierda Unida Willy Meyer en un fons de pensions del Parlament Europeu que gestionava una societat d'inversió de capital variable, sovint anomenades sicav.

La recerca afectaria, entre d'altres, el ministre d'Afers exteriors, José Manuel García-Margallo, i el comissari europeu d'Energia, Miguel Arias Cañete, tots dos exeurodiputats, segons afirmava ahir Eduardo Inda en el seu blog.

Fonts d'Hisenda no han precisat ni els anys que comprèn la recerca ni a quins eurodiputats hi estan involucrats.

García-Margallo no va respondre, ahir al matí, a Barcelona, una pregunta sobre aquest assumpte, al qual sí que es va referir, en declaracions a la Sexta, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando.

Va explicar que Hisenda «funciona i funciona per a tots, siguin ministres o no» i va posar l'accent en el fet que la lluita contra el frau «és una constant» del Govern del Partit Popular. «Això no vol dir que ningú investigui a ningú, sinó que Hisenda compleix amb les seves obligacions de veure si els ciutadans tributen correctament», va assenyalar Hernando.

També es va referir a aquesta recerca el portaveu d'Hisenda del PSOE al Congrés, Pedro Saura, que va assegurar que no tots els espanyols són iguals davant l'Agència Tributària, ja que els polítics i els membres del Govern han de tenir una «obligació més gran» i complir escrupolosament amb la fiscalia.

Per al diputat socialista, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de vegades està al costat dels defraudadors, com en els casos que afecten el PP, i en d'altres al costat dels contribuents. «El ministre d'Hisenda hauria d'estar sempre del costat dels contribuents», va alertar.

Per la seva banda, el candidat d'Izquierda Unida a la Presidència del Govern espanyol per a les eleccions que s'esperen per a aquest hivern, Alberto Garzón, va valorar molt positivament l'inici d'aquesta investigació i va afirmar que ni José Manuel García-Margallo ni l'exministre d'Agricultura Miguel Ángel Arias Cañete, de la mateixa manera que qualsevol altre dirigent polític, haurien de tenir pas «por» que les seves retribucions fossin investigades pels inspectors d'Hisenda en cas que realment no tinguessin cap tipus d'afer per amagar.

Va rematar-ho dient que considera que és un «molt positiu per a la transparència i la democràcia que els comptes dels càrrecs públics siguin examinats amb tot luxe de detall».