Per primera vegada des del darrer trimestre de 2010, Girona té una taxa d'atur inferior al 20%. Segons l'Enquesta de la Població Activa (EPA) del segon trimestre de l'any, a Girona la taxa d'atur cau fins al 19,21%. Actualment, a la demarcació hi ha 73.100 persones sense feina, el que suposa una disminució d'11.200 aturats en els darrers tres mesos i de 15.100 en el darrer any.

Al mateix temps, l'ocupació creix, però de forma més dèbil. Així, a les comarques de Girona hi ha actualment 310.100 ocupats, el que suposa la creació de 7.600 llocs de treball en tres mesos. No obstant, en termes anuals, només s'han creat 3.500 ocupacions noves a la demarcació.

A més a més, només es crea ocupació en els sectors serveis i en l'agricultura. La indústria, que a Catalunya torna a generar ocupació, segueix destruint efectius a les comarques de Girona: Segons l'EPA, el sector industrial gironí ha perdut 1.800 treballadors en el segon trimestre i 5.500 en el darrer any.

El nombre d'aturats va baixar a Catalunya en un total de 31.900 persones en el segon trimestre de l'any en comparació del trimestre anterior, cosa que deixa la taxa d'atur de Catalunya en un 19,10%, equivalent a 726.200 aturats.

En aquest segon trimestre de ?l'any es van crear en aquesta comunitat 51.800 llocs de treball, cosa que situa el nombre total d'ocupats a Catalunya en 3,075 milions.

Les dades difoses posen de manifest que Catalunya va ser la segona comunitat on més va baixar l'atur en aquest trimestre, seguida d'Andalusia, amb 98.700 aturats menys, i la tercera en termes de creació de llocs de treball, per darrere d'Andalusia i les illes Balears.

A tot Espanya el nombre d'aturats ha baixat en 295.600 el segon trimestre fins a 5.149.000, cosa que redueix la taxa d'atur 1,4 punts fins al 22,37% i la situa en valors de mitjan 2011, mentre que l'ocupació va augmentar en 411.800 treballadors, el major increment des del segon trimestre de 2005.

En la comparació entre el primer i el segon trimestre, l'atur va baixar a Catalunya un 4,21%, mentre que en la comparació interanual, el nombre de desocupats va caure en 44.300 persones en el segon trimestre de l'any, un 5,75%.

Quant a la creació de llocs de treball, el creixement a Catalunya entre el primer i el segon trimestre de l'any va ser de l'1,71%, mentre que si la comparació és interanual en el segon trimestre d'aquest any s'han generat 35.000 llocs de treball més que el mateix període del 2014, cosa que suposa un 1,15% més.

La taxa d'atur a Catalunya continua sent superior en el cas de les dones, amb un 20,11%, davant un 18,20% en el cas dels homes.

Amb tot, Catalunya té una posició millor a la mitjana espanyola tant en desocupació (3,27 punts menys, atès que la mitjana estatal de taxa d'atur és de 22,37%) com en taxa d'activitat, que és del 62,71%, un total de 2,92 punts més que la mitjana estatal.

La Generalitat va qualificar de satisfactori el descens de l'atur, mentre que els sindicats UGT i CCOO van alertar que aquesta rebaixa se sustenta en llocs de treball precaris i temporals.

«Les xifres són satisfactòries, però no som autocomplaents perquè encara hi ha molta gent sense feina i que continua buscant ocupació però no en troba», va afirmar el secretari d'Ocupació de la Generalitat, Joan Aregio, en un comunicat.

Amb tot, Aregio va posar l'augment de la població activa com a prova que «la confiança de la gent augmenta, perquè veu més possibilitats de trobar feina».

Per la seva banda, la UGT catalana va explicar la rebaixa de la desocupació per l'inici de la temporada turística i va censurar la «precarietat» del mercat laboral, en què augmenta «la temporalitat, la parcialitat i els contractes de més curta durada».

Segons el parer de CCOO de Catalunya, la rebaixa de l'atur «es basa» en la precarietat laboral, i aquest sindicat ha advertit que «no hi haurà recuperació econòmica ni del mercat de treball mentre no millori la quantitat i qualitat de la contractació».

Tot i la creació d'ocupació, els experts segueixen demanant canvis legislatius. Economistes i experts al mercat laboral van valorar ahir avui els canvis impulsats en aquest àmbit, però van demanar aprofundir en les reformes per no perdre el guany de la competitivitat i per enfortir la creació d'ocupació.

L'economista cap d'Economies Desenvolupades de BBVA Research, Rafael Domenech, va instar a aprofundir en les reformes estructurals empreses com la del mercat laboral.

Per la seva part, l'economista cap de CEMEX, Manuel Balsameda, va destacar la sorpresa positiva que ha donat el creixement d'Espanya en 2015 i, respecte al mercat laboral, va instar a «no inventar la roda tots els dies» sinó a «imitar les coses que ja existeixen» en altres països.