La Unió de Petits Pagesos i Ramaders (UPA) va denunciar que ahir hi va haver un atac a Poitiers, on es van destruir 20.000 quilos de carn provinent de Barcelona, i un altre a Normandia, on els assaltants van bolcar 2.000 quilos de carn de porc procedent d'Aragó. «Els ramaders francesos ens culpen d'una cosa de la qual som les principals víctimes: el baix preu dels nostres productes», va explicar aquesta organització espanyola en un comunicat, en el qual va exigir el «final definitiu» d'aquest tipus d'accions.

La Coordinadora d'Organitzacions de Pagesos i Ramaders (COAG) va denunciar en una altra nota l'atac a Normandia, així com va exigir a la Unió Europea que garanteixi «la lliure circulació de productes agroalimentaris espanyols a territori francès».

El Govern francès va presentar dimecres un pla d'urgència per desactivar les protestes, amb fins a 1.100 milions d'euros entre ajudes, ajornaments d'impostos o garanties per a l'esglaonament de deutes.

El seu principal objectiu és elevar el preu de la carn, sobretot la vacuna, encara que també hi ha dispositius de promoció de les exportacions i directrius perquè les administracions públiques optin per la carn francesa en detriment de les importacions.

Els bloquejos a carreteres i autopistes es van iniciar la setmana passada i en alguns punts de França estava previst que comencessin a aixecar-se ahir, dia en qual el president francès, François Hollande, va mantenir una reunió amb representants del sector a la ciutat de Dijon.

L'ambaixada espanyola a França no ha rebut confirmació oficial de França d'accions contra camions espanyols per part dels ramaders francesos, després que algun transportista hagi dit que ha estat objecte d'atacs.

Fonts diplomàtiques van assenyalar que el protocol estableix que una de les empreses suposadament afectades, que els va transmetre que havia estat víctima de l'agressió, en primer lloc ha de presentar una denúncia, després de la qual la policia francesa els notifica la recepció d'aquesta queixa, la qual sol estar acompanyada d'una investigació.