L'empresa catalana Plasgom, fabricant de compostos termoplàstics per a la construcció, l'automoció o els béns de consum, ha posat en marxa una línia de fabricació de materials avançats que, al costat de l'impuls de les exportacions, li permetrà augmentar la facturació un 20% aquest any. Segons informa el departament d'Economia i Empresa, Plasgom, que forma part de grup francès KEM ONE, tancarà el 2015 amb un volum de negoci de 28 milions, davant els 23 milions de l'any anterior.

Fundada el 1989, l'empresa de Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental, és membre del Clúster de Materials Avançats, una iniciativa creada aquest any amb el suport de la Generalitat -a través d'ACCIÓ- que agrupa 27 empreses i entitats per augmentar la competitivitat del sector.

Una inversió de mig milió

Plasgom ha destinat mig milió a una planta pilot de "compounding" per crear materials plàstics innovadors. Segons el seu director general, José Ramón Fernández, es tracta d'una "instal·lació d'avantguarda que permet fer barreja de diferents primeres matèries per aconseguir materials radicalment nous, amb característiques que no són presents a dia d'avui al mercat".

Plasgom té previst llançar a final del 2016 una nova línia de productes plàstics per a l'automoció i la construcció que reduirà fins a quatre vegades els nivells d'emissions de substàncies volàtils a l'interior dels habitatges i dels vehicles. "Actualment, es troba en fase de desenvolupament juntament amb les plantes que el grup té a França i a la Xina", explica Fernández. "És una oportunitat tant per la demanda real del mercat com per les noves normatives legals, que seran més exigents amb els nivells d'emissions permesos", afegeix.

La Unió Europea concentra el gruix de les exportacions de Plasgom, que en només cinc anys han passat de representar el 10% de la facturació a sumar el 50%. "Aquest any estem mirant d'introduir-nos als Estats Units a partir de la cooperació amb un soci americà amb qui Plasgom comparteix estratègies comunes", explica Fernández.

Segons assenyala el director general, és precisament la cooperació el que ha portat a l'empresa a formar part del Clúster de Materials Avançats: "El clúster ofereix oportunitats de cooperació amb proveïdors, centres tecnològics o altres integrants". "Com a pime, ens interessa més iniciar projectes conjunts i d'innovació oberta en comptes d'invertir recursos interns en cada projecte que comencem", afegeix.

A dia d'avui, l'empresa compta amb un total de 26 treballadors i té previsions d'ampliar la seva àrea de Recerca i Desenvolupament en un futur.