La Generalitat elaborarà les balances fiscals del 2012 prenent com a base les dades que el ministeri d'Hisenda va publicar dimarts; i confia tenir-les a punt «en dos o tres mesos», segons va explicar als periodistes als passadissos del Parlament el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. El titular d'Economia va assegurar que «no hi ha sorpreses» en els càlculs del ministeri, que estimen el dèficit fiscal de Catalunya en 7.439 milions d'euros el 2012. El conseller va recordar que el càlcul de l'Estat es fa amb el mètode de càrrega-benefici però no amb el mètode flux monetari, que dóna un dèficit fiscal per a Catalunya molt superior, i va dir que «s'han de fer els dos comptes».

Mas-Colell va lamentar que el departament d'Economia hagués tingut accés a les dades llavors, el dia en què el ministeri d'Hisenda va publicar els comptes públics territorialitzats, i no tres mesos abans, quan la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (FEDEA) va tenir-les a punt. Amb tot, va valorar positivament que finalment s'haguessin publicat les xifres sobre les quals es calcularan les balances fiscals. «Està bé que s'hagin fet disponibles les dades», va dir. El conseller va posar de manifest que, amb el mètode càrrega-benefici amb què el ministeri elabora els comptes territorialitzats, només una petita part de la despesa que es fa a la comunitat de Madrid computa com a despesa, ja que la resta es computa als altres territoris que obtenen algun benefici d'aquella despesa. Aquesta manera de calcular no té en compte, però, l'impacte que tenen a Madrid els llocs de treball creats per la despesa, va remarcar Mas-Colell. És per això que el conseller considera essencial publicar les balances fiscals segons els dos mètodes, càrrega-benefici i flux monetari, com fa la Generalitat.

Fonts del Departament d'Economia i Coneixement van fer notar que el mètode de càrrega-benefici sobreestima el dèficit fiscal de Madrid, ja que molta despesa feta a Madrid no es computa allà sinó en altres autonomies. I és que segons aquest mètode, es computa com a benefici per a les autonomies aquells equipaments que tenen seu a Madrid però que tenen una repercussió sobre els ciutadans de l'autonomia.