Varufakis explica el seu Pla B

Tsipras no va aprovar la proposta que preveia crear un sistema alternatiu de pagaments

29.07.2015 | 10:11

L'exministre grec de Finances Yanis Varufakis explica que el seu pla B per rescatar l'economia de Grècia responia a les restriccions a la sobirania imposades per les autoritats de l'eurozona, en un article publicat ahir al Financial Times.
Varufakis afirma que les mesures que va sospesar per restablir la liquiditat de l'Estat grec, asfixiat pels deutes i sense accés als mercats internacionals, van ser ignorades per la premsa quan les va donar a conèixer en anunciar la seva dimissió el 6 de juliol passat.
No obstant això, els mitjans «van disfrutar» quan posteriorment s'ha fet pública una conversa sobre l'assumpte amb representants de fons de risc, que va ser gravada amb el seu consentiment, afegeix.
«Encara que entenc l'excitació de la premsa amb elements d'aquest intercanvi, com haver de considerar mitjans poc ortodoxos per accedir als sistemes del meu propi ministeri, només hi ha una qüestió rellevant des del punt de vista de l'interès públic», escriu.
«Hi ha una espantosa restricció de la sobirania nacional imposada per la 'troica' de prestadores als ministres grecs, als quals es nega accés a departaments dels seus ministeris clau per introduir polítiques innovadores», sosté.
«Quan la pèrdua de sobirania, deguda a un deute oficial insostenible, dóna lloc a polítiques subòptimes en nacions ja sota pressió, un sap que hi ha alguna cosa podrida en el regne de l'euro», afegeix.
En l'article, Varufakis detalla les mesures que el seu ministeri va estudiar per afrontar els problemes de liquiditat de l'Estat i sistema bancari grecs, que incloïen accedir (al marge de la troica) a les dades fiscals de ciutadans i empreses per crear un sistema alternatiu de pagaments que permetés cancel·lar deutes mitjançant l'emissió de pagarés que podrien redimir-se posteriorment, per exemple, contra el pagament d'impostos
Aquest accés a les dades dels contribuents, hauria suposat piratejar la web de la Secretaria General d'Ingressos Públics, que, segons sosté Varufakis, estava controlada pels creditors de la Unió Europea i el FMI. Una revelació que ha despertat una gran polèmica a Grècia.
El pla de Varufakis, dissenyat per fer front a una eventual asfíxia per part del Banc Central Europeu (BCE) no va arribar a ser activat perquè no va comptar amb l'aprovació del primer ministre, Alexis Tsipras.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Economia

«La meva finca està plena de senglars. Qui s´ha d´encarregar d´eliminar-los?»

Els advocats de Prat Sàbat responen, com cada setmana, els dubtes legals dels nostres lectors....

L´hivern de 2008, el pitjor de la sèrie

Quan s’analitza la sèrie completa, es detecta l’esclat de la crisi...

Aprovada la reforma de l´Impost de Societats amb el suport de PSOE i C´s

El ple del Congrés va donar ahir el vistiplau, amb el suport, a banda del PP, del PSOE i...

La campanya de Nadal generarà a la província més de 5.700 contractes

La campanya de Nadal generarà a la província més de 5.700 contractes

Hostaleria, comerç i logística són els sectors que crearan més ocupació, que a la demarcació serà...

Enllaços recomanats: Premis cinema