La supressió del sistema de quotes al sector lacti a finals de març ha provocat una crisi sense precedents en moltes explotacions ramaderes, que es veuen forçades per les grans indústries a acceptar preus i condicions que les situen al límit de la seva desaparició.

Molts d'aquests ramaders han trucat a les portes de les cooperatives gironines que fa uns anys es van agrupar per formar Llet Nostra, que envasa i comercialitza la seva pròpia llet crua, el que rendunda en un preu per litre més elevat per als productors.

El president de Llet Nostra, Jordi Riembau, explica que «les sol·licituds per entrar a formar part de les nostres cooperatives s'ha disparat, però lamentablement no ho podem asumir perquè no tenim suficient demanda del mercat i no podríem donar sortida a tota la llet».

A banda de la supressió de les quotes, Riembau apunta altres motius que han portat el sector a aquesta situació tan dramàtica: «El veto rus està afectant molt el mercat, i d'altra banda entren excedents de llet francesa a preus regalats». Això fa que les indústries hagin abaixat els preus i pressionat els ramaders fins a límits que, segons Riembau, «fan posar els pèls de punta».

El president de Llet Nostra -que agrupa 215 de les 630 explotacions que hi ha a Catalunya- afegeix que estan treballant en nous productes i vies de comercialització. «Si fructifiquen i es tradueix en més vendes, tindrem les portes obertes a incorporar més ramaders a les cooperatives», explica.

Llet Nostra va va vendre 32 milions de litres de llet el 2014, amb una facturació de 24 milions d'euros.