Coincidint amb el punt àlgid de la temporada turística, l'economia gironina va arribar al juliol a tenir 314.362 treballadors donats d'alta a la Seguretat Social. Són 13.136 més que els que hi havia al juny, però queden lluny dels més de de 350.000 ocupats que hi havia a les comarques gironines ara fa vuit anys.

Mentre el nombre absolut d'aturats registrats als serveis públics d'ocupació se situa ja a nivells dels que hi havia a l'estiu de 2009, el nombre de treballadors ocupats creix a un ritme molt més lent. Una de les explicacions que hi donen els sindicats és l'èxode laboral dels joves a l'estranger i l'efecte desànim que provoca que molts aturats de llarga durada, cansats de no trobar feina i un cop esgotades les prestacions públiques, es desapuntin de les llistes de l'atur.

Segons les darreres dades del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, el nombre d'aturats a Girona es va situar al juliol en 43.276 persones, cosa que suposa 997 aturats menys que al juny. Per trobar un nombre d'aturats similar cal remuntar-se fins el juny del 2009, quan el nombre de desocupats va ser de 43.219 persones. En termes anuals, la caiguda de l'atur va ser a Girona de 5.610 persones en relació amb el juliol del 2014, l'11,48% menys.

Amb aquestes dades, Girona acumula sis mesos seguits de caiguda de l'atur i 24 mesos seguits en termes anuals. La xifra d'aquest mes de juliol de Girona és la millor que s'ha registrat en aquest mes des del 2013, quan l'atur va caure en 1.356 persones.

El nombre de persones registrades a l'atur al juliol es va situar en 501.785 persones, cosa que suposa 9.162 aturats menys que el mes de juny i ja s'acumulen 6 mesos seguits de caigudes mensuals i 25 mesos seguits de descensos en taxa interanual. Aquesta caiguda d'aturats del juliol és la important que es registra en aquest mes des del juliol del 2010.

Encara millor va ser l'evolució en l'àmbit estatal, que va registrar la caiguda de la desocupació en un mes de juliol més important des del 1998, ara fa 17 anys.

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, va manifestar que les darreres dades d'atur confirmen que «el tomb està donat des del punt de vista de la generació d'ocupació».

No obstant, va admetre que queda «molta feina per fer». «Tots voldríem que la creació d'ocupació fos evidentment més ràpida i que fossin llocs de treball amb més estabilitat, però un cop més també percentualment hi ha un millor comportament en els contractes de tipus indefinit que el temporal, no en valors absoluts perquè és un període de temps de temporalitat».

De la seva banda, el sindicat CCOO Catalunya va advertir que «la reducció de l'atur per sectors i províncies també mostra l'efecte de la forta estacionalitat del nostre mercat de treball, sobretot en el sector serveis».

En un comunicat, el sindicat va afegir, a més que «la nova contractació és clarament insuficient -en un any només ha augmentat en 19.350 contractes registrats- i cada cop més precària, ja que el 95% dels contractes d'aquest mes són temporals, i menys del 10% dels contractes existents són indefinits».