La catalana Sol Daurella liderarà la gran envasadora europea de Coca-Cola

La nova societat, fruit d'una fusió, serà la principal embotelladora independent tot el món en ingressos nets

08.08.2015 | 07:27
Sol Daurella, al centre de la imatge, amb executius de Coca-Cola Enterprise i Coca-Cola Erfischingsgetränke.

Coca-Cola Iberian Partners va tancar ahir l'acord d'integració amb l'embotelladora alemanya Coca-Cola Erfrischungsgetränke AG i Coca-Cola Enterprises, que opera a Europa Occidental. Aquesta operació suposa la creació de la principal embotelladora independent de The Coca-Cola Company a nivell internacional en ingressos nets i donarà servei a més de 300 milions de consumidors a tretze països.

L'embotelladora espanyola serà la que prengui el pas accionarial individual més gran, amb el 34% de la nova empresa. De fet, Coca-Cola Iberian Partners -embotellador a Espanya, Portugal i Andorra- tindrà quatre membres al consell d'administració, així com altres càrrecs d'alta direcció, entre els quals hi ha Víctor Rufart, que serà el Chief Integration Officer.

A més, la presidenta de la nova societat serà Sol Daurella. L'empresària catalana és una de les dones més riques de Catalunya i Espanya i també està considerada com una de les més poderoses. Entre altres càrrecs, és consellera del Banc Santander.

Per la seva banda, The Coca-Cola Company -que és propietària 100% de l'embotelladora alemanya- tindrà un 18% de l'accionariat i el 48% restant quedarà repartit entre els accionistes de Coca-Cola Enterprise.

La nova embotelladora cotitzarà a la borsa d'Amsterdam, Nova York i Madrid i comptarà amb un volum de negoci de 12.600 milions de dòlars (11.564 milions d'euros). A més, es preveu assolir un estalvi anual d'entre 350 i 375 milions de dòlars durant els tres anys següents al tancament de l'operació. La fusió, però, no afectarà la fiscalitat de Coca-Cola Iberian Partners a Espanya i Portugal, ja que els ingressos generats per l'embotelladora als dos països seguiran subjectes als seus sistemes fiscals. Així doncs, no hi haurà una reducció en la taxa impositiva.

Amb més de 50 plantes i aproximadament 27.000 treballadors, Coca-Cola European Partners donarà servei a 13 països de l'Europa Occidental que, a més de l'Estat, inclourà Andorra, Portugal, Islàndia, Alemanya, Bèlgica, França, Gran Bretanya, Holanda, Luxemburg, Mònaco, Noruega i Suècia.

Antecedents de fusió

Recentment la família Daurella va invertir 800 milions d'euros en Coca-Cola Iberian Partners per tenir un 13% més del seu accionariat i així obtenir majoria absoluta. Concretament, va passar de controlar un 42% del capital a tenir-ne un 55%. Aquest augment de la participació es va realitzar progressivament i la inversió es va canalitzar a través de la societat holding de la família Daurella Cobega Invest.

Coca-Cola Iberian Partners, valorada en 5.300 milions d'euros, opera a Espanya, Portugal i Andorra i és resultat de la fusió, el 2013, de les set concessionàries de la multinacional d'Atlanta que operaven a Espanya. Precisament, Cobega, era una d'elles i subministrava a Catalunya, Aragó, Balears i Canàries. La fusió va suposar el trasllat de la seu social de Barcelona a Madrid i un ERO, argumentat per causes organitzatives i productives, que va afectar 1.190 treballadors, 28 dels quals a Catalunya. 821 van ser acomiadats, però la Sala del Social de l'Audiència Nacional va ordenar a l'embotelladora espanyola a reincorporar en un termini de tres dies tots els treballadors. A més, va ordenar la determinació de l'antiguitat, categoria, salari i la resta de condicions laborals i la quantificació per a cada treballador de l'import dels salaris de tramitació des de la data de l'acomiadament fins a la data prevista de reincorporació.

Amb un volum de vendes de 3.010 milions i un benefici net de 177 milions el 2014, Coca-Cola Iberian Partners és el sisè principal embotellador de Coca-Cola al món. A banda de controlar la majoria de Coca-Cola Iberian Partners, els Daurella són socis de la multinacional d'Atlanta a Equatorial, l'embotelladora de Coca-Cola a dotze països de l'Àfrica, i tenen el 100% de l'embotelladora d'Islàndia. A més, distribueixen Nespresso a Espanya i tenen altres negocis en alimentació (Copesco i Sefrisa i el 50% de Cacaolat, amb Damm).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema