L'economia catalana va créixer a un ritme anual del 3% en el segon trimestre de l'any, quatre dècimes més que en el primer trimestre i la xifra més alta que s'ha registrat des del tercer trimestre del 2007, abans de l'inici de la crisi. Respecte al trimestre anterior, el creixement és del 0,9%, dues dècimes menys que l'augment que es va registrar el primer trimestre, una contracció que el Departament d'Economia de la Generalitat atribueix als resultats «extraordinaris» del primer trimestre i que per tant no trenquen «l'embranzida» de la recuperació.

9 trimestres de creixement

Aquest resultat avançat per l'Idescat suposa encadenar nou trimestres consecutius de creixements positius en termes trimestrals i set trimestres seguits en taxa interanual. Les dades registrades a Catalunya estan per sota de les dades avançades per l'Institut d'Estadística espanyol que es van publicar el 30 de juliol passat. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) va indicar un creixement intertrimestral de l'economia espanyola de l'1% i un augment de la taxa interanual del PIB del 3,1%, les dues taxes una dècima per sobre de la previsió avançada aquest dijous per l'Idescat per l'economia catalana.

Els sectors més actius que han impulsat el creixement interanual del segon trimestre han estat la construcció, que ha augmentat set dècimes, els serveis, amb un increment de tres dècimes i la indústria, que ha repuntat en dues dècimes, sempre amb xifres interanuals.

L'agricultura ha estat l'únic sector econòmic que ha registrat números vermells amb un creixement del -0,1%, un punt per sobre del registre del primer trimestre que també va ser negatiu, però amb l'1,1%.

El sector de la construcció, després d'abandonar una tendència d'anys amb números vermells (28 trimestres seguits), està ajudant amb les seves xifres positives a consolidar la recuperació. En aquest trimestre ja acumula tres trimestres seguits creixent i aquest segon trimestre ho ha fet amb un 5,5%, la xifra més alta que es veu en aquest sector des del quart trimestre del 2006, quan va augmentar el 5,7%.

El sector de la indústria ha crescut el segon trimestre l'1,4% en taxa interanual, mentre que el sector serveis és el que concentra el creixement més important de l'economia. El segon trimestre els serveis augmenten el 3,2% interanual, gràcies a les activitats de mercat, en especial el comerç i el turisme.