El sindicat CTAC-UGT denuncia que a Catalunya hi ha 60.000 «falsos autònoms», és a dir, treballadors que treballen pel seu compte, però en la pràctica, per a un sol ocupador, segons les últimes dades de l'Enquesta de la Població Activa (EPA). Pràcticament la meitat dels falsos autònoms treballa a Girona. CTAC calcula que n'hi ha uns 25.000 i denuncia la inacció i falta d'eficiència de la Inspecció de Treball per a solucionar aquesta problemàtica.

Segons explica el president de la CTAC-UGT, Salvador Duarte, aquest creixement de falsos autònoms és «conseqüència de la derogació laboral i de la modificació de la Llei de subcontractació».

Duarte afegeix que Girona i Lleida són les damarcacions catalanes amb més falsos autònoms per les especificitats de la seva estructura productiva. En aquest sentit, explica que en molts escorxadors i indústries càrnies s'està recorrent a aquesta figura. «La gran majoria d'aquesta relació, en teoria professional, és en realitat una relació laboral encoberta, ja que aquestes persones haurien de ser assalariades».

Situacions molt precàries

«Es tracta de persones que, a més, són autònomes en unes condicions molt i molt precàries. Per això és imprescindible que la Inspecció de Treball incrementi les seves actuacions. Fa inspeccions d'ofici, però les dades demostren que no són suficients per acabar amb l'ús fraudulent que moltes empreses fan de la figura de l'autònom», afegeix el president de CTAC-UGT.

Duarte també ha assenyalat que hi ha gairebé 270.000 treballadors per compte propi al conjunt d'Espanya que poden ser considerats falsos autònoms, xifra rècord des que existeix l'EPA.

Aquest sindicat, d'una altra banda, ha alertat que aquesta pràctica «s'està estenent en tots els sectors d'activitat». Si a Girona i Lleida, la majoria de falsos autònoms treballen en indústries de poc valor afegit, a la resta del territori destaca el creixement que han experimentat en àmbits com el sanitari i dels mitjans de comunicació.