Un total de 1.137 joves de les comarques gironines que ni estudien ni treballen s'han inscrit al Programa de Garantia Juvenil, el que els dóna la possibilitat d'accedir a cursos formatius pensats amb l'objectiu de millorar la seva ocupabilitat.

Ho va explicar ahir la Cambra de Comerç de Girona, una de les entitats que ofereix aquests cursos, que ara amplia a joves de fins a 29 anys d'edat.

La corporació empresarial gironina començarà a finals d'agost i principis de setembre nous cursos per a joves de 16 a 29 anys de formació troncal. A més, ha ampliat les formacions específiques, que se centraran en els àmbits d'hostaleria i turisme (operacions bàsiques de càtering, auxiliar de cuina i auxiliar de cambrer) i jardineria (parcs i zones verdes). Pel que fa a la formació a mida a l'empresa, es començaran cursos de mosso de magatzem i atenció al client.

Les futures accions formatives descentralitzades tindran lloc a la Selva marítima (Lloret i Blanes) i al Ripollès.

Les Cambres de Comerç actuen com a mediadors entre les empreses i els joves per augmentar les seves oportunitats laborals. La Cambra de Comerç de Girona i la resta de cambres de l'Estat estendran el Programa Integral de Qualificació i Ocupació (PICE) als joves de fins a 29 anys, complint així amb la nova normativa que ha ampliat l'àmbit d'aplicació del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.

Mitjançant programa engegat per la xarxa de cambres de comerç fa un any, un total de 9.051 joves entre 16 i 24 anys- que no treballen i no estan immersos en cap programa formatiu- ja s'han donat d'alta per formar-se i rebre una qualificació professional que faciliti la seva entrada al mercat laboral. A l'Estat espanyol. Així mateix, un total de 800 empreses s'han compromès amb la inserció dels joves a través d'aquest programa, que compta amb cofinançament dels fons europeus FEDER.

A partir d'ara, el Programa inclourà també a joves entre 25 i 29 anys que no treballen i tampoc estan immersos en cap programa formatiu. Aquesta ampliació portarà a les Cambres a ajustar la seva oferta, ja que el PICE es va dissenyar específicament per a joves entre 16 i 24 anys, per tal de respondre als diferents perfils, qualificacions i interessos dels participants.

Segons les dades de l'INE del segon trimestre d'aquest any, actualment hi ha un total de 2, 2 milions d'actius amb edats compreses entre els 25 i 29 anys; d'aquesta xifra, 628.000 es troben en situació d'atur, el que representa una taxa del 28, 4%.

Dels 628.000 aturats, 245.000- 39% - porta 2 anys o més en atur i un 20% entre 1 i 2 anys. Segons el grau de qualificació i formació, la desocupació entre aquesta població va descendint; així els joves entre 25 i 29 anys que han cursat educació primària presenten una taxa d'atur del 48,5%; els que s'han quedat a la primera etapa de secundària el 38, 3%; amb l'ESO finalitzada el percentatge se situa en el 28,7%; batxillerat o similar el 23, 6% i amb educació superior la taxa d'atur baixa fins al 20, 1% (inferior al 22,4% de taxa d'atur del conjunt de l'economia espanyola). Sondejats pel tipus de jornada d'ocupació que busquen, el 64% afirma que "la que trobi", un 14% a temps complet i un 5, 2% a temps parcial.

Fins al moment, dels 9.051 joves que hi participen, la majoria d'ells està entre els 20 i 21 anys, ha acabat l'ESO i esporàdicament ha treballat en el sector serveis, especialment en administració i gestió, comerç, informàtica i hostaleria. És un hàbil usuari d'eines informàtiques i de les xarxes socials, tot i que presenta un baix nivell d'anglès.