Grècia i els creditors tanquen un pacte pel tercer rescat econòmic

El pacte està valorat en 86.000 milions d'euros, tindrà una vigència de tres anys i suavitza les condicions inicials imposades per la troica

12.08.2015 | 07:35
El primer ministre grec, Alexis Tsipras i el president de la CE, Jean-Claude Juncker
El primer ministre grec, Alexis Tsipras i el president de la CE, Jean-Claude Juncker

Grècia i les institucions creditores van tancar ahir l'acord pel tercer rescat després de 22 hores de reunions entre els ministres grecs de Finances, Euclides Tsakalotos, i d'Economia, Yorgos Stathakis, i els caps de missió de les quatre institucions: Comissió Europea (CE), Banc Central Europeu (BCE), Fons Monetari Internacional (FMI) i Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE). El pacte està valorat en 86.000 milions d'euros, tindrà una vigència de tres anys i suavitza les condicions sobre el dèficit que fins ara imposava la troica. I és que l'acord preveu que Grècia pugui acabar l'any amb un dèficit primari -és a dir, sense tenir en compte el pagament d'interessos del deute- del 0,25%, en lloc del superàvit primari de l'1% del producte interior brut (PIB) previst inicialment. El 2016 s'exigeix un superàvit primari del 0,5%, el 2017 de l'1,75% i, finalment, pel 2018 del 3,5%. Segons el Govern grec, el fet que els objectius siguin una mica més moderats té un doble efecte positiu. D'una banda, els ajustos podran ser una mica més «suaus» i, d'altra, això ajudarà a fer que l'economia tingui una oportunitat de tornar a créixer.
El rescat, però, també té aspectes negatius com ara l'abolició dels avantatges fiscals dels agricultors en dues fases: canvis en l'impost sobre béns immobles i la modificació de la nova llei que permet el pagament dels deutes a Hisenda i a la Seguretat Social en 100 terminis. A més, es preveu una reestructuració del règim de pensions amb l'objectiu d'aconseguir un estalvi anual del 0,5% del PIB, així com l'eliminació gradual de les jubilacions anticipades.
Pel que fa als diners, la major part dels 86.000 milions es destinaran a pagar els deutes. El govern grec aspira a què el primer desemborsament sigui d'entre 20.000 i 25.000 milions d'euros. Aquests diners, però, s'evaporaran un cop rebuts, ja que corresponen als venciments de pagament al BCE (3.400 milions), a l'FMI (1.600 milions) i a la devolució del crèdit pont de la Unió Europea obtingut el juliol per un total de 7.600 milions d'euros. A més, el primer desemborsament inclourà 10.000 milions d'euros d'injecció immediata per recapitalitzar a la banca, encara sota l'asfíxia dels controls de capital, que han provocat una caiguda de l'economia encara més forta.
Si s'accepta el nou pla aquesta setmana, el Parlament grec l'hauria d'aprovar, probablement el dijous. Després, serien els parlaments d'alguns països europeus, entre els quals hi ha Espanya, els que hi donarien el vistiplau definitiu. Sigui com sigui, tothom coincideix que la data límit seria abans del 20 d'agost, quan Grècia ha de pagar un nou venciment al Banc Central Europeu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Els principals bancs abandonaran el Regne Unit el 2017 per la por al Brexit

Els principals bancs britànics podrien abandonar el Regne Unit a inicis del 2017 davant els...

L´assessor personal immobiliari, un servei en auge a Espanya

L´assessor personal immobiliari, un servei en auge a Espanya

Aproximadament el 80% de les operacions on intervé aquesta figura acaben en compra

AT&T compra Time Warner per 79.000 milions d´euros, més el deute assumit

El grup de telecomunicacions nord-amercià AT&T compra la coorporació de mitjans i d'entreteniment...

«El Parc Tecnològic és vital per a una societat empresarial com la gironina»

«El Parc Tecnològic és vital per a una societat empresarial com la gironina»

Especialista en àmbits clau per a l'economia de Girona (alimentació, empresa familiar, turisme,...

Enllaços recomanats: Premis cinema