Fortes caigudes a les borses per la devaluació del iuan xinès

Xina va devaluar la moneda respecte al dòler
per segon dia consecutiu i acumula una pèrdua de 3,5%

17.08.2015 | 07:23

El Banc Popular de Xina (central) va devaluar ahir la seva moneda un 1,62% respecte al dòlar. Es tracta del segon dia consecutiu de devaluació, després que dimarts l'organisme estatal rebaixés el iuan un 1,86%, i suposa una pèrdua total de valor d'un 3,5%. L'objectiu és revitalitzar les exportacions després de saber-se que el juliol el comerç exterior del gegant asiàtic va caure un 3,8%. Concretament, el juliol les exportacions i importacions xineses van patir un descens interanual d'un 8,3% i un 8,1%, respectivament.
L'economista en cap del Banc Popular de Xina, Ma Jun, va assegurar que la fluctuació del iuan «està sota control» i que l'organisme estatal «és plenament capaç d'estabilitzar el tipus de canvi si hi ha necessitat». Pel Banc Popular, la correcció de la valoració de la moneda és una «millora» que ha de permetre acostar la paritat del iuan respecte al dòlar a la cotització real.
La cotització del iuan està fortament controlada per les autoritats xineses, que cada dia estableixen un canvi de referència i permeten que fluctuï fins a un màxim del 2%. Ara, amb el nou sistema, l'emissor xinès està obligat a tenir en compte la cotització el iuan en el mercat de divises de la jornada prèvia a l'hora de fixar la taxa de canvi referencial del dia.
La caiguda en el valor del iuan beneficia a les empreses exportadores xineses, ja que abarateix els seus productes. Tot i així, hi ha contrapartides com el risc d'una fuga de capitals i la reducció comparativa de la riquesa de Xina, en un moment en el qual moltes de les seves firmes estan realitzant grans inversions a l'exterior.

Les borses responen
La rebaixa del tipus de canvi de referència del iuan amb el dòlar, seguida per una caiguda de la seva cotització al mercat, va disparar les alarmes i va provocar fortes caigudes a les principals borses mundials. I és que la devaluació del iuan perjudica seriosament la recuperació de la zona euro perquè encareix les exportacions europees cap al gegant asiàtic. El Dow Jones va baixar un 0,87% a mitja sessió, mentre que a l'altra punta de l'Atlàntic París tancava amb una forta caiguda del 3,4%, Frankfurt del 3,27%, Milà del 2,96%, Londres de l'1,4% i Madrid del 2,44%. De fet, la borsa espanyola va registrar la caiguda més gran de l'últim mes i mig, des que Grècia va adoptar el "corralito" financer a finals de juny.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema