La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha imposat avui sengles multes a Banco Financiero i de Ahorros (BFA)-Bankia i CatalunyaBanc per la comercialització de participacions preferents, que en conjunt sumen 6,2 milions d'euros, segons va publicar el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Les tres multes que percep Catalunya Banc sumen 3,1 milions d'euros i les quatre multes que sancionen a Bankia i al Banc Financer d'Estalvis (BFA) també sumen 3,1 milions d'euros. En la resolució de la CNMV s'afirma que la sanció no es definitiva atès que hi cap recurs contenciós administratiu davant de la sala corresponent de l'Audiència Nacional.

Catalunya Banc té una de les sancions més grans de 2 milions d'euros per la mala praxis en la comercialització de productes híbrids entre l'1 de març del 2008 fins el 30 de juny del 2010 per part de les antigues Caixa Manresa i Caixa Tarragona i a Caixa Tarragona per la comercialització d'aquest productes entre l'1 de gener del 2009 i el 30 de juny del 2010.

En el cas de Caixa Tarragona per no "avaluar adequadament els coneixements i l'experiència dels clients" inversors i en el cas de Caixa Manresa i Catalunya Caixa per no haver informat de les "característiques i riscos dels productes comercialitzats o informar-los inadequadament".

En el cas de Bankia i les seves entitats absorbides, en concret Caixa Madrid, Bancaja i Caixa Laietana per no gestionar adequadament els conflictes d'interès generats per la realització d'operacions entres els seus clients a preus significativament allunyats del seu valor "'raonable". Contra aquestes sancions hi cap recurs davant la sala del contenciós administratiu de l'Audiència Nacional.

Uns 2.500 gironins a Bankia

El 71 per cent dels clients de Bankia a Catalunya amb productes financers híbrids (preferents i deute subordinat), 21.723 persones, van sol·licitar l'arbitratge de la Junta Arbitral Nacional de Consum. Barcelona és la demarcació catalana on fins ara s'han registrat més sol·licituds, 16.542; seguida per Girona, amb 2.377; Tarragona, amb 2.331, i Lleida, amb 473.

fa dos anys, la Fiscalia Anticorrupció va afirmar que la venda de preferents per part de Bankia i de les entitats com Caixa Laietana i Caja Madrid que es van fusionar per formar aquesta entitat no va constituir delicte ja que considera que ni hi va haver la intenció d'enganyar ni "un pla dissenyat i preconcebut" per alterar el preu d'aquests títols .