El Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat ha posat en mans dels operadors de telecomunicacions la comercialització a partir d'aquest estiu de la infraestructura de connexió amb fibra òptica entre 33 polígons industrials de 14 comarques de Catalunya, entre els quals tres ubicats al municipi selvatà de Riudellots (Riudellots, CIM la Selva i Ponent) i un al polígon Mas Xirgu de Girona.

Pel que fa a la resta del territori català, aquesta xarxa de fibra òptica també arribarà a deu polígons del Bages (repartits entre els municipis de Manresa, Navàs, Sallent Plans de la Sala, Sant Fruitós de Bages i Santa Anna), quatre de l'Anoia (a la Pobla de Claramunt, Igualada i a Vilanova del Camí), i un parell del Baix Ebre (Aldea i Tortosa), d'Osona (tots dos a Vic), del Segrià (Lleida), del Tarragonès (Tarragona) i del Vallès Occidental (a Terrassa i a Casteller del Vallès). Finalment, i a banda del Gironès, aportaran una instal·lació industrial les comarques del Baix Camp (Reus), Montsià (Amposta), Noguera (Balaguer), Urgell (Tàrrega) i Garraf (Vilanova i la Geltrú).

Una mesura prioritària

Segons assenyala el conseller Felip Puig, aquesta xarxa de fibra òptica és considerada "prioritària" per millorar les connexions de l'entorn d'unes 3.000 empreses que estan instal·lades en alguna de les 3.700 naus o parcel·les d'aquests polígons industrials. S'ha construït amb fons europeus i ha comportat una inversió associada valorada en 12,3 milions d'euros.

Per explicar la seva transcendència, Puig explica que el segle XIX va ser el segle de la "revolució ferroviària", el segle XX de les "connexions viàries i els aeroports" i el segle XXI serà el segle de les "xarxes de connexió en l'àmbit de les telecomunicacions". "El país que vulgui estar en la revolució 4.0 necessita bones infraestructures. L'última que ha posat en mans dels operadors perquè comencin la comercialització de serveis és aquesta connexió entre polígons industrials", afegeix Puig en referència a aquest inici de la comercialització dels serveis generats a través de la xarxa de connexió de fibra òptica

En aquest sentit, el conseller destaca que aquesta obra d'infraestructura s'emmarca amb l'actuació del Govern de garantir la connexió en fibra òptica en punts de la geografia amb poca densitat de població i de teixit empresarial i que des de la perspectiva del sector privat no és rendible fer aquestes inversions.

L'inici de la comercialització dels serveis de fibra òptica d'aquesta infraestructura coincideix després que el 29 de juliol passat, el conseller presentés el projecte de desplegament de la xarxa d'alta capacitat entre Vilanova i la Geltrú i Manresa per la C15 i el tancament de la xarxa troncal de fibra òptica entre Cervera i Riudellots de la Selva per la C25.