La inversió immobiliària tornarà a créixer aquest any de forma ostensible i superarà fins i tot els màxims històrics que es van aconseguir el 2007, quan en ple apogeu del sector es van superar els 10.000 milions d'euros anuals. Així doncs, i només tenint en compte els primers sis mesos d'enguany, la inversió immobiliària a Espanya s'ha situat en 8.434 milions, impulsada sobretot per la compravenda de Testa (filial de patrimoni de Sacyr). Aquesta xifra duplica notòriament la que es va registrar durant el mateix període de l'any passat, i també supera la comptabilitzada en els últims vuit anys, segons els càlculs de la consultora immobiliària CBRE.

Segons el director de Capital Markets de CBRE Espanya, Mikel Marc-Gardoqui, aquest any la inversió es podria tancar al voltant dels 12.000 o14.000 milions, uns resultats que, a més de superar el volum d'inversió previ a la crisi, també serien superior pel que fa al nombre d'operacions.

La principal diferència respecte al 2007 és que ara els preus són més barats i hi ha un nombre més gran d'operacions, cosa que provoca que l'activitat sigui més forta que aleshores.

Recuperació fa dos anys

Després de travessar l'any 2012 el moment més dur, el mercat va començar a albirar una recuperació de l'activitat el 2013, quan es va duplicar l'activitat d'un any abans, el mateix que va ocórrer el 2014 respecte al 2013.

La compra de Testa (valorada en 3.500 milions) per part de la societat cotitzada d'inversió immobiliària -socimi- Merlin serà una de les que evidenciaran un impacte més fort en les xifres d'aquest any. "Hi continua havent molt d'interès, molts de diners i molta confiança en el sector immobiliari. Hi haurà més socimis que sortiran al mercat, encara que no ho faran amb el volum i la força que hem vist fins ara", subratlla Marc-Gardoqui.

Pel que fa a les rendes, CBRE espera que l'increment sigui una realitat durant el segon semestre de l'aquest any i el primer semestre de 2016. De fet, en alguns immobles del passeig de la Castellana, el centre de Barcelona o del carrer Larios de Màlaga, les rendes estan creixent, encara que de forma tímida, però amb una expectativa molt forta per la recuperació del consum i la millora de la economia. "Els inversors internacionals estan sent increïblement optimistes i consideren que el creixement, si no existeix ja, vindrà aviat", afegeix el director de Capital Markets de CBRE.