Espanya ja té 360 gasolineres en les quals el litre de gasoil, el combustible més utilitzat, es ven per sota d'un euro, una situació que no es donava des de febrer. Almenys una desena d'aquestes estacions barates es troben a les comarques gironines. Els clients del Bonarea d'Arbúcies hi poden comprar el dièsel a 0,979 euros el litre. En l'únic polígon de la ciutat de Girona, hi ha altres tres gasolineres amb el gasoil a 0,989 euros, una de Campsa, una altra de Galp, i una del Gros Mercat. De la vintena de dades de què disposa el Ministeri d'Indústria la majoria dels preus del dièsel es mou ja entre els 1,01 i els 1,09 euros. Estan a un pas de trencar la barrera de l'euro empesos per la cotització internacional del petroli, que cau sense fre des de fa setmanes.

El Brent, que s'utilitza com a referència a Europa, cotitzava dimarts a 48 dòlars. Malgrat que els preus dels combustibles baixen ja de forma notable, el Ministeri d'Indústria torna a situar en els seus informes mensuals a Astúries com una de les comunitats en les quals el gasoil i la gasolina costen més. Catalunya és la vuitena autonomia on proveir-se és més barat, superada per Madrid, el País Basc, Navarra o l'Aragó.

Aquesta posició en el rànquing és conseqüència directa de la forta implantació de les denominades gasolineres desateses -les que no tenen personal, per la qual cosa tenen més marge per reduir els preus-, que són molt nombroses a Catalunya i del tram d'impostos que s'aplica a Catalunya. La benzina i el gasoil són a Catalunya les més barates abans d'impostos, però un cop s'apliquen els tributs ascedeixen fins a la meitat de la taula. A inicis d'aquest any, fins a 127 benzineres ja venien el gasoil per sota d'un euro el litre. Malgrat que els preus van remuntar, ara han tornat a registrar un descens important.

Malgrat això, les organitzacions de consumidors ja han criticat que els preus en les gasolineres estan descendint d'una forma molt més lenta del que ho fa la cotització del petroli. És el que la Comissió Nacional de Competència (CNC) va denominar en un estudi com l'efecte de «pujar com un coet i baixar com una ploma», és a dir, que quan el preu del petroli s'incrementa, aquesta alça repercuteix immediatament en la butxaca dels consumidors, però quan es redueix triga més a arribar al sortidor.

El preu que baixa poc

Les vacances d'estiu i els milers de desplaçaments que es realitzen durant aquestes dates, va denunciar recentment la Unió de Consumidors, també estan darrere de la resistència de les grans petrolieres a rebaixar els preus del combustible. Això explicaria que, per exemple, amb el petroli cotitzant a 48 dòlars als mercats internacionals el cost mitjà de la gasolina sigui ara d'1,322 euros per litre i el del gasoil d'1,179 euros. Mentre que al gener, amb el Brent pagant-se al mateix preu, els carburants costaven de mitjana en els sortidors uns 20 cèntims menys.

Malgrat tot, els combustibles estan més barats que a l'agost de l'any passat. Amb aquests preus, el «ple, si us plau» per a un vehicle amb capacitat per a cinquanta litres de gasolina surt ara a les comarques gironines a una mitjana de 66 euros, cinc menys que al juny de 2014. El mateix ocorre amb el diésel. Omplir el dipòsit d'un turisme que utilitza gasoil es paga a uns 51 euros, en aquest cas 14 euros menys que un any enrere. Segons les dades del Ministeri d'Indústria, la gasolinera amb el preu més barat a tot l'Estat està a Saragossa. Ven el gasoil a 0,92 euros per litre, cinc cèntims per sota que la més econòmica de les comarques gironines, que es troba al municipi de Arbúcies.