Després de la tempesta arriba a la calma. Dilluns totes les borses europees van tancar amb números vermells per culpa dels temors d'una aturada econòmica de la Xina i les economies emergents. L'ÍBEX 35 va tancar la sessió amb una pèrdua del 5,01%, la caiguda més gran des del 2 d'agost del 2012, i es va situar als 9.756,60 punts. Ahir, però, el pànic es va esvair i la situació va canviar radicalment. L'indicador selectiu espanyol va tornar als 10.100 punts i va experimentar la pujada més gran dels dos últims mesos amb un 3,68%. Aquesta obertura en positiu va suposar el trencament d'una tendència de cinc jornades negatives en la borsa espanyola que s'ha deixat un 10%. La prima de risc va baixar dels 144 punts als 137 i les pèrdues anuals van disminuir a l'1,6%.

A diferència de dilluns, ahir tots els grans valors de l'ÍBEX 35 van augmentar. L'alçada més gran, i amb diferència, va tornar a ser la de la companyia especialitzada en el sector de l'energia i medi ambient Abengoa amb un 26,6%. Aquesta empresa va ser l'única que el dilluns no es va veure arrossegada a números negatius. La segona posició la va ocupar la corporació tecnològica Gamesa (9,49%), després d'haver patit una caiguda del 5,37% el dia anterior, seguida per la constructora OHL (8,55%) i el grup d'aerolínies IAG (5,90%), ja que el descens del preu del petroli abarateix la despesa en combustible. D'altra banda, els increments més moderats van ser els d'Endesa (0,25%), Gas Natural (0,89%) i el fabricant d'acer inoxidable Acerinox (1,16%).

A Europa, amb l'euro a 1,141 dòlars, Milà va ser el parquet que va pujar més amb un 5,86%. Després de set sessions consecutives a la baixa, el DAX de Frankfurt va aconseguir la millor pujada des del 30 de novembre del 2011 amb un 4,97%. Per la seva banda, la borsa de París va tancar amb un increment del 4,14% i el FTSE-100 de Londres va pujar un 3,24%, després de deu sessions de tendència negativa. La borsa d'Atenes va tornar a liderar el rànquing, però aquest cop pel seus bons resultats amb una alça del 9,38% (el dilluns va cedir un -10,54%). Tot i així, l'analista de Self Bank Felipe López-Gálvez alerta que «els inversors han d'estar preparats per veure més episodis de volatilitat».

A l'altre costat de l'Atlàntic les borses també van obrir amb forts guanys. Després que els principals indicadors nord-americans van tancar el dilluns amb una caiguda de gairebé el 4%, ahir els operadors de Wall Street van arrancar la jornada amb una aposta decidida per les compres. Als mercats asiàtics, en canvi, la volatilitat i les pèrdues van continuar sent molt presents, tot i que en menor mesura. L'índex Nikkei de la borsa de Tòquio va recular prop d'un 4%, mentre que Xangai va cedir un 7,7%, una mica millor que la pèrdua del 8,5% de dilluns.

La raó de tot plegat

El pànic de dilluns va esclatar per la preocupació de l'efecte que pot tenir l'alentiment de l'economia xinesa en altres economies emergents, que depenen de les compres de matèries primeres del gegant asiàtic, i, en conseqüència, a l'economia global. A aquest fet, a més, cal sumar-hi la caiguda del preu del petroli en els països productors i l'amenaça que la Reserva Federal nord-americana pugui apujar els tipus d'interès aviat i, per tant, perjudicar les exportacions dels EUA.

D'altra banda, la recuperació de les borses ahir va ser gràcies a l'anunci de les autoritats xineses de rebaixar els tipus d'interès i els coeficients de caixa de les entitats. Es traca de la cinquena vegada des de fa un any que s'aplica aquesta mesura. L'objectiu és frenar el pessimisme sobre la segona economia mundial, augmentar la liquiditat i estimular el consum. Tot i així, els experts assenyalen el risc de la iniciativa: crear una bombolla en el país, on sectors com l'immobiliari ja estan a la corda fluixa.

El Banc Popular de Xina va anunciar una rebaixa de 0,25 punts en els tipus d'interès dels préstecs, que es queden en el 4,6%, i una reducció d'un quart de punt en els dels dipòsits de la banca, que se situen en l'1,75%, A més, el supervisor xinès també va retallar mig punt percentual el coeficient de caixa (reserves) dels bancs. Aquestes mesures, juntament amb la publicació de dades immobiliàries favorables als EUA, que mostren un augment del 5,5% de la venda d'habitatges el juliol, van accelerar l'avanç dels parquets europeus. A més, van col·laborar a la remuntada del petroli i el preu d'altres matèries primeres.