Crear 400.000 llocs de treball. Aquesta és la fita que s'ha d'assolir per situar-se als mateixos nivells d'ocupació que abans de la crisi econòmica, segons l'Informe d'ocupació 2007-2015 de la UGT publicat ahir. El sindicat denuncia que, tot i que el primer semestre s'han generat un 3,58% més de llocs de treball respecte a l'any anterior, la creació de llocs de ?treball és lenta i es focalitza en els sectors precaris. A més, assegura que s'ha experimentat un increment en la temporalitat, la parcialitat i la durada dels contractes amb una progressiva substitució dels llocs de treball a la indústria pel sector serveis, que sol oferir treballs amb condicions més precàries.

Segons l'estudi, gairebé un 40% de la nova contractació és parcial i temporal. De fet, 8 de cada 10 contractes són de tres mesos o menys. Pel sindicat, això implica que no s'està creant feina perquè la gent pugui arribar a final de mes i, en conseqüència, per poder sortir de la crisi. El secretari de Política Sindical de la UGT de Catalunya, Camil Ros, va alertar ahir en roda de premsa que «amb una contractació més temporal, més parcial i de menor durada que ara fa vuit anys, no hi ha recuperació econòmica».

L'informe de la UGT mostra que la contractació temporal ha augmentat del 82% al 87% del total entre 2007 i 2015, mentre que la indefinida ha baixat del 18% al 13%. Sobre la tipologia de la jornada, l'estudi mostra que augmenta la contractació parcial: els contractes a jornada completa han passat del 74% al 60% entre 2007 i 2015, mentre que els contractes a temps parcial han passat del 25% al 39% del total durant aquests vuit anys.

Mobilitzacions a la tardor

El secretari general de Comissions Obreres (CCOO), Joan Carles Gallego, per la seva banda, va anunciar que el sindicat prepara mobilitzacions per aquesta tardor amb la reivindicació d'una renda mínima de ciutadania que «protegeixi» la població amb menys recursos com a eix principal. Gallego va explicar que la recuperació econòmica és «molt incerta» perquè depèn d'un context internacional i que no ve acompanyada «d'una millora de les condicions de treball, d'estabilitat, de salaris dignes i de qualitat de vida de les persones».

El líder de CCOO va instar el govern espanyol a «preocupar-se» en lloc «d'alegrar-se de les grans xifres econòmiques, si aquestes no es tradueixen en una millora de la ?situació econòmica de les persones» i va demanar que el nou Parlament català reprengui «amb urgència» la tramitació d'una renda mínima.