L'anunci del president de la Reserva Federal de Nova York ahir a la nit ha provocat un canvi de tendència en les borses mundials. William Dudley va assegurar que no hi haurà una pujada del tipus d'interès als Estats Units el setembre, fet que juntament amb la publicació d'un PIB americà del segon trimestre més alt de l'esperat -un 3,7% en lloc del 2,3% previst inicialment-, han deixat el «dilluns negre» enrere.

Wall Street va tancar el dijous amb el guany més alt dels últims quatre anys i va animar a les borses asiàtiques. Després de cinc jornades de números vermells, en les que Xangai va cedir més del 25%, les mesures implementades pel Govern xinès van tenir efecte i els parquets del continent asiàtic ahir van tancar a l'alça. La borsa de Xangai va guanyar un 5,34%, el Hang Seng de Hong Kong un 3,6% i el Nikkei japonès va augmentar un 1%.

Aquests bons resultats van activar els índexs europeus i alguns van recuperar el nivell al qual van tancar la setmana passada. L'increment més fort va ser el de la borsa de Londres amb un 3,56%, la pujada més forta des del 6 d'octubre del 2011. D'altra banda, la borsa de París va tancar amb un augment del 3,49%, la de Milà un 3,39% i el DAX 30 de Frankfurt va pujar un 3,18%.

Canvi de papers

Pel que fa a la borsa espanyola, l'augment va ser del 3,06%, el quart més alt de l'any, situant l'IBEX 35 en els 10.290,20 punts. El comportament dels parquets asiàtics i europeus, la depreciació de l'euro -que va passar d'1,136 dòlars a 1,122- i la recuperació del preu de les matèries primeres -el petroli Brent va avançar de 42 a 46 dòlars el barril- van permetre que l'indicador espanyol tornés a registrar guanys respecte al tancament del 2014. Aquest cop, tots els valors del selectiu van tancar a l'alça amb l'excepció de l'empresa d'energia i medi ambient Abengoa que va cedir un 3,09% després de pujar un 60% en les últimes sessions. Les companyies del sector de les primeres matèries com Acerinox (6,24%), Arcelormittal (5,80%) o Repsol (5,2%) van ser les més beneficiades. Tot i així, l'augment més elevat va ser el del grup consultor i tecnològic Indra (8,99%). Per contra, la pujada més moderada va ser la de FCC (0,83%). D'altra banda, destaca les pujades del 13% d'eDreams després d'haver fet públic que va facturar 700.000 euros d'abril a juny. La prima de risc espanyola va baixa dels 140 punts bàsics als 132.