Després de dos mesos en positiu, l'índex de preus de consum (IPC) torna a registrar una taxa anual negativa, segons les dades avançades publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En cas de confirmar-se les xifres el pròxim 11 de setembre, l'indicador se situaria al -0,4% a l'agost i, per tant, hauria caigut cinc dècimes respecte al 0,1% registrat el juliol. La causa principal d'aquest descens és la caiguda dels preus dels carburants -gasoil i gasolina- i de l'electricitat. D'altra banda, els preus de consum registren a l'agost una taxa del -0,3% respecte al mes de juliol.

Per la seva banda, l'indicador avançar de l'IPC hamornitzat -que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode en tots els països de la zona euro- va tenir una taxa negativa del 0,5% a l'agost. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l'IPC disminuiria cinc dècimes respecte al mes anterior.

Taxa negativa un any després

El juliol de l'any passat es va iniciar una època de caigudes interanuals dels preus de consum que va durar onze mesos. La taxa aquell mes es va situar al -0,3% i després de repuntar lleugerament al setembre (-0,2%) i a l'octubre (-0,1%), va tornar a patir fortes caigudes. El novembre l'IPC es va situar al -0,4% i va anar cap a baix fins a tocar fons el gener d'aquest any amb un -1,3%. Des d'aleshores, la taxa havia anat pujant cada mes fins a situar-se al 0,1% el passat juny i mantenir-s'hi el juliol.

Valoració dels resultats

El secretari d'Estat d'Economia, Íñigo Fernández de Mesa, va subratllar ahir «l'impacte positiu» d'aquesta rebaixa del preu perquè ha permès disminuir costos de producció i millorar la competitivitat de l'economia ja que Espanya «és molt dependent» del cru. La federació d'autònoms ATA també va valorar positivament la tornada a taxes negatives de l'IPC per la caiguda de preus dels carburants i electricitat perquè ho considera «bo» per l'economia familiar i els treballadors per compte propi. El president de l'associació, Lorenzo Amor, va recordar que tot i que l'IPC torna a ser negatiu, des de l'inici d'aquest l'exercici els preus havien incrementat un 0,9%. A més, va estimar que, malgrat que la taxa potser cau algun mes més, al final de l'any acabarà en positiu. El catedràtic d'Economia de la Bangor University del Regne Unit i investigador de Funcas, Santiago Carbó, va afirmar que la caiguda pronunciada de l'IPC a l'agost era previsible. També va advertir que el preu del petroli s'està mantenint baix més temps del què s'esperava i que les tensions en els països emergents provocarà que la situació segueixi.