El subsidi de l'atur continua amb la segona marxa posada i no aconsegueix arrancar. Els elevats requisits que s'han de complir per rebre'l han provocat que només un grapat de treballadors per compte propi de tot l'Estat l'hagin pogut cobrar. I és que segons els comptes que controla la Seguretat Social, a Catalunya només va haver-hi 92 empleats que es van beneficiar de la prestació durant el primer semestre de l'any, mentre que a 142 autoempleats se'ls va denegar l'ajuda perquè no complien algun dels requisits. Aquesta tendència es repeteix a la majoria de les comunitats autònomes on la quantitat de sol·licituds rebutjades és superior al nombre d'acceptades.

La prestació de cessament d'activitat, coneguda com a "l'atur dels autònoms" és una mesura que està disponible des de fa més de quatre anys. Va entrar en vigor el 6 de novembre de 2010 amb l'aprovació de la Llei 32/2010 després d'una llarga època de reivindicacions, però des d'aleshores són molts pocs els qui se n'han beneficiat. El funcionament és senzill: com a autònom pots decidir destinar una part dels teus ingressos a un pla que servirà d'atur si alguna vegada el teu projecte fracassa i has de donar-te de baixa. El problema, però, és que qui decideix si mereixes aquests diners o no és el Govern.

La principal pedra a les rodes per obtenir el subsidi són els requisits que cal complir, malgrat la modificació d'enguany per facilitar-ne l'accés. Abans, el treballador per compte propi que volia tenir dret a aquesta prestació havia d'acreditar que el seu negoci havia acumulat unes pèrdues derivades de l'exercici de l'activitat del 30% dels ingressos durant l'últim any d'activitat o del 20% en els dos últims exercicis. Davant d'aquesta gran quantitat de pèrdues, però, molts autònoms es veien incapaços de continuar amb el negoci i tancaven abans del termini de dos anys. Per tant, quedaven fora de cobrar l'atur. Ara, n'hi ha prou amb haver registrat una caiguda del 10% en els últims dotze mesos. Tanmateix les associacions del sector opinen que el nombre de beneficiats continua sent molt baix.

Benefici per l'Estat

Un altre aspecte que cal complir per optar a "l'atur dels autònoms" és cotitzar a la Seguretat Social. Aquest requisit sumat al fet que són molt pocs els autoempleats que acaben cobrant el subsidi s'ha traduït en grans beneficis per a l'Estat. El 2012 l'Estat va ingressar 50 milions d'euros, però només en va gastar 2,1 milions perquè un 87% de les sol·licituds van ser rebutjades.

Així doncs, les arques públiques van obtenir un saldo positiu de 47,9 milions d'euros, fet que representa un "estalvi" del 95,8% de la quantitat ingressada. La tònica es va repetir el 2013 amb una recaptació de 133 milions d'euros i només un 20% de les sol·licituds acceptades. Dels 6.000 autònoms que van abaixar les persianes, només 1.200 van obtenir el subsidi i van representar una despesa de 6 milions per a l'Estat. El Govern ha calculat que el 2016 recaptarà 154 milions d'euros de les cotitzacions que els treballadors per compte propi pagaran per accedir al seu atur, però només preveu gastar-se 9 milions. És a dir, obtindran un saldo positiu de 145 milions d'euros.

Curta durada

I què passa amb els que sí que aconsegueixen el subsidi? Doncs que, segons el portal infoautonomos.com, la quantitat sol ser baixa perquè la duració de l'atur és curta. En aquest sentit, per cobrar la prestació cal haver cotitzat de forma contínua els dotze mesos anteriors al cessament de l'activitat. Si es compleix aquest termini mínim, la duració de l'atur és de dos mesos. Cada cinc mesos més de cotització representen un mes més de prestació. És a dir, si s'ha cotitzat entre 18 i 23 mesos, s'obtenen tres mesos de prestació, mentre que si se superen els 24, el treballador per compte propi té dret a 4 mesos d'atur. La duració més llarga de la prestació és d'un any, sempre que s'hagin cotitzat 48 mesos o més. La quantitat d'aquesta prestació és el 70% de la base reguladora.