Les comarques gironines van registrar un total de 362 hipoteques sobre habitatges durant el mes de juny, segons les dades de l'INE. Això representa un increment interanual del 13,83% en relació amb el mateix mes de l'any anterior. A més, els préstecs immobiliaris sobre habitatges van arribar a 318 durant el juny.

El nombre d'hipoteques sobre habitatges signades durant el mes de juny a Catalunya ha arribat a 2.713, el que representa un augment del 10,7%, segons ha publicat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El capital dels préstecs immobiliaris ha assolit els 319 milions euros, cosa que representa un increment del 18,3% en relació amb el mateix mes de 2014. En l'àmbit mensual, per contra, el nombre d'hipoteques signades ha disminuït un 12,1% entre maig i juny, mentre que el capital dels préstecs també ha caigut un 14,1%. Al conjunt de l'Estat, el nombre d'hipoteques signades ha arribat a 21.454, el que equival a un 26,3% més a nivell interanual.

També al conjunt de l'Estat, el capital dels préstecs immobiliaris ha arribat als 2.223 milions d'euros, el que equival a un increment del 31,7% a nivell interanual. Pel que fa les variacions mensuals, el nombre total d'hipoteques signades al mercat espanyol ha estat un 8,7% superior al juny en relació al maig, mentre que el capital prestat s'ha incrementat un 8,4% interanual.

Per demarcacions, a les comarques barcelonines s'han constituït un total de 1.971 hipoteques sobre habitatges durant el mes de juny, segons les dades de l'INE. Això representa un increment interanual del 10,91% en relació amb el mateix mes de l'any anterior, quan els préstecs immobiliaris sobre habitatges van arribar a 1.777.

Pel que fa a les comarques de Girona, s'han constituït un total de 362 hipoteques sobre habitatges durant el mes de juny, segons les dades de l'INE. Això representa un increment interanual del 13,83% en relació amb el mateix mes de l'any anterior, quan els préstecs immobiliaris sobre habitatges van arribar a 318.

En relació a la demarcació de Lleida, s'han constituït un total de 104 hipoteques sobre habitatges durant el mes de juny, segons les dades de l'INE. Això representa un increment interanual del 6,12% en relació amb el mateix mes de l'any anterior, quan els préstecs immobiliaris sobre habitatges van arribar a 98.

Per últim, a la demarcació de Tarragona, s'han constituït un total de 276 hipoteques sobre habitatges durant el mes de juny, segons les dades de l'INE. Això representa un increment interanual del 7,39% en relació amb el mateix mes de l'any anterior, quan els préstecs immobiliaris sobre habitatges van arribar a 257.

Confiança dels espanyols

La confiança dels espanyols en la recuperació econòmica, els baixos tipus d'interès i les majors facilitats que dóna la banca per autoritzar crèdits són alguns dels factors que esmenten els experts per explicar el nou increment del 26,3% registrat al juny per la signatura d'hipoteques.

Segons les dades provisionals publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), amb juny són ja tretze els mesos que porta el mercat hipotecari espanyol creixent incansable en comparació interanual.

El repunt de juny, equivalent en xifres absolutes a 21.454 noves hipoteques, va ser, a més, superior al registrat el mes anterior, quan aquests préstecs es van elevar el 10,9%. I en un només mes, és a dir, en comparació de finals de maig, la xifra de noves hipoteques va créixer el 8,7%.

Així mateix, l'import total d'aquests préstecs sobre habitatges es va elevar un 31,7% des de l'any anterior, fins a sumar 2.223,18 milions d'euros, encara que el creixement va ser menor en comparació del mes anterior, del 8,4%.

D'altra banda, l'import mitjà de les hipoteques signades al juny es va situar en 103.626 euros, el 4,2% més que un any abans i el 0,3 % menys que al maig.

Si ens fixem en la quantitat total d'hipoteques que es van signar al juny a Espanya sobretot tipus de finques urbanes, la xifra va ser de 31.714, per un import total de 3.873,41 milions d'euros, un 21,8% més que un any abans i un 3,6% més que el mes anterior.

Al juny, els espanyols van continuar optant de forma gairebé unànime pels tipus variables per referenciar les seves hipoteques, ja que gairebé totes les que es van signar al juny, el 93,2 % ho van fer a tipus variable.

L'euríbor a dotze mesos es manté com el tipus de referència més utilitzat per a aquests préstecs, en el 91,3% dels nous contractes que s'han signat.

Per comunitats autònomes, les que van registrar un major nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges al juny van ser Andalusia (4.245); Madrid (4.201) per sobre de Catalunya, amb 2.713 hipoteques.

Les comunitats que van registrar una major variació percentual, és a dir, aquelles on el mercat es va mostrar més dinàmic van ser Aragó, on va créixer el 59%; Cantàbria, amb un increment del 52,5%; i Canàries, amb el 48,3%.

Com és habitual, les comunitats en les quals es va prestar més capital per a la constitució d'hipoteques sobre habitatges al juny van ser Madrid (569,5 milions d'euros); Andalusia (371,5 milions) i Catalunya (319,1 milions).