El Banc Central Europeu (BCE) va revisar una dècima a la baixa les previsions de creixement a la zona euro per a aquest any, fins a l'1,4%, i dues dècimes les de la inflació, fins al 0,1%. El president del BCE, Mario Draghi, va assegurar que han augmentat els riscos per al creixement de la zona de l'euro per l'alentiment de les economies emergents, que frena les exportacions de l'àrea.

La caiguda del preu del petroli és el major risc per a la inflació, però Draghi va considerar que «es tracta d'efectes transitoris». La previsió al juny passat era un creixement econòmic de l'1,5% aquest any.

Ara, el BCE estima que l'economia de la zona de l'euro creixerà el 2016 un 1,7% (davant el 1,9% previst al juny) i el 2017 un 1,8% (davant el 2% de juny). El personal de l'entitat preveu ara que la inflació de la zona de l'euro se situarà el 2016 en l'1,1% (1,5% pronosticat al juny) i el 2017 en l'1,7% (1,8% pronosticat al juny).

Draghi va explicar que el consell de govern del BCE està disposat i preparat per actuar en cas necessari, utilitzant tots els instruments de política monetària disponibles. Draghi va afegir que l'entitat monetària està disposada a introduir més estímuls monetaris i modificar el programa de compra de deute. Va recordar que la inflació a la zona de l'euro es va mantenir a l'agost en el 0,2% interanual, com al juliol.

Draghi va assenyalar que l'entitat monetària comprarà deute públic i privat per valor mensual de 60.000 milions d'euros fins a finals de setembre de 2016 i, en definitiva, fins que pugi la inflació a gairebé el 2%.

Manté el tipus d'interés

Prèviament, el BCE va decidir deixar inalterada la seva taxa d'interès rectora en el mínim històric del 0,05% per impulsar la inflació i l'activitat econòmica.

«La informació disponible indica una recuperació econòmica continuada però una mica més feble i un increment de les taxes d'inflació més lent que en les expectatives anteriors», va dir el president del BCE. «Esperem que la recuperació econòmica continuï, encara que a un ritme menor del que s'esperava anteriorment», va dir el president del BCE.