Les execucions hipotecàries cauen un 18,7 per cent a Catalunya

Tres de cada deu habitatges que van ser embargats durant el segon trimestre de l'any eren la vivenda habitual dels seus propietaris

04.09.2015 | 00:00
Els embargaments immobiliaris continuen disminuint.

Els embargaments d'una propietat per a la venda després de l'impagament d'una hipoteca, coneguts com a «execucions hipotecàries», van disminuir un 18,7% a Catalunya en el segon trimestre de l'any en comparació del mateix període de 2014, fins a situar-se en 4.698. Pel que fa al conjunt de l'Estat, la caiguda ha estat del 12,5 per cent, situant-se en 28.925. Segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), les execucions hipotecàries també van caure respecte el trimestre anterior, gairebé la meitat que en comparació interanual al conjunt de l'Estat, un 6,5%.
De totes les propietats embargades, 8.675 eren l'habitatge habitual dels propietaris, un 10,2% menys que un any abans i un 30% del total. Prenent com a referència els 18.360.000 d'habitatges familiars que existien a Espanya al tancament del segon trimestre de 2015, (concretament 18.367.200) el 0,047% d'ells van iniciar una execució hipotecària en el segon trimestre d'aquest any. Així mateix, les dades mostren que les execucions hipotecàries sobre habitatges concentren el 59,6% del total.
Per al director del gabinet d'estudis de pisos.com, Manuel Gandarias, «el risc de les famílies de ser desnonades del seu habitatge continua reduint-se», ja que «l'estadística d'execucions hipotecàries, pas previ al llançament, segueix oferint percentatges esperançadors» .
També cal afegir -va destacar Gandarias- «que no totes les execucions d'hipoteca que s'inicien acaben amb el llançament dels seus propietaris», però encara estem en «nivells importants, el que fa que es mantingui l'interès i la preocupació en un tema d'interès i repercussió social».
Les execucions hipotecàries sobre habitatge habitual es refereixen a vuit de cada deu casos a persones físiques, un aspecte que crida a la reflexió i al desenvolupament de mesures que minimitzin l'impacte dels desnonaments, va assegurar aquest expert, tot afegint que «el desitjable seria que el 2015 les execucions segueixin decreixent», i es va mostrar convençut que així ocorrerà.
Pràcticament dos de cada tres execucions corresponen a préstecs sobre habitatges constituïts entre 2005 i 2008, anys en què els preus de compra eren alts, però el crèdit fluïa sense cap tipus de problema.
El 30% del total d'execucions hipotecàries són habitatges habituals de persones físiques; el 21,1% corresponen a habitatges de persones jurídiques, i el 8,5%, a altres habitatges de persones físiques.
Per la seva banda, les execucions hipotecàries de locals, garatges, oficines, trasters, naus, edificis destinats a habitatges, altres edificis i aprofitaments urbanístics, van representar el 31,2% del total.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema