La borsa espanyola ha registrat aquesta setmana el segon pitjor resultat de l'any en perdre el 5,13 % afectada per la desacceleració de l'economia xinesa i la possibilitat que la Reserva Federal (banc central nord-americà i Fed per les seves sigles en anglès) apugi els tipus d'interès a EUA en dues setmanes.

Experts consultats van afegir que la caiguda també ha estat condicionada per l'influx negatiu en el negoci de la banca espanyola de la disposició mostrada pel Banc Central Europeu a seguir amb els tipus d'interès baixos i a augmentar l'import i estendre el termini del programa de compra de deute.

Les declaracions del dijous del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, disposat a ampliar l'import del programa de compra de deute (60.000 milions mensuals) i el termini previst del seu venciment (setembre de 2016) pels baixos preus i creixement (revisats a la baixa) solament van calmar en aquesta jornada als mercats.

La contracció de l'activitat industrial a Xina coneguda a l'arrencada de la setmana i l'espera fins a la publicació ahir de les dades d'ocupació nord-americanes d'agost, amb el parèntesi de Draghi, van condicionar l'activitat borsària d'aquest cicle.

La borsa començava la setmana amb desconfiança sobre la situació a Xina i afectada pels alts i baixos en el preu de les matèries primeres (el barril de petroli Brent va oscil·lar aquest dia entre 48 i 53 dòlars). L'endemà es coneixia que l'activitat manufacturera a l'agost a Xina queia de 50 a 49,7 punts, el nivell més baix en tres anys, la qual cosa provocava la setena major baixada diària de l'any en la borsa espanyola.

A més determinava que agost acabés amb un descens del 8,5 per cent, reculada desconeguda des d'abril de 2012, uns poc dies abans del rescat financer internacional prestat a Espanya.

Encara que es coneixien algunes dades favorables de l'economia europea, com la millora de l'activitat en el sector serveis a la zona euro, on també descendia l'atur, la borsa va seguir caient.

Una única pujada

Advertia el Fons Monetari Internacional dels problemes de les economies emergents per la menor activitat xinesa i les borses seguien caient mentre esperaven a les paraules del president del BCE, que va brindar l'única pujada diària d'aquest cicle el dijous, l'1,05 per cent.

La rebaixa de l'atur als Estats Units fins al 5,1 per cent de la població activa, la menor taxa en set anys; l'empitjorament de l'ocupació en la indústria i la millora dels salaris augmentaven el divendres les apostes a favor de la pujada de tipus per la Reserva Federal dins de dues setmanes i remataven amb una caiguda del 2,2 per cent aquest període.