El Govern va aprovar ahir la sol·licitud d'un crèdit extraordinari de 252 milions d'euros, per retornar la segona quarta part de l'extra suspesa en 2012, concretament el 26,23 %, als empleats públics i que serà abonada mitjançant una nòmina separada «en les properes setmanes».

El Consell de Ministres ha sol·licitat a la comissió permanent del Consell d'Estat un dictamen d'urgència, abans de l'11 de setembre, perquè es pugui concedir aquest crèdit que garanteix la devolució exactament del 26,23 % de les quantitats no percebudes per l'extra de 2012.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar que previsiblement la setmana vinent s'aprovarà el Decret Llei, que permet la concessió d'aquest crèdit perquè la devolució es faci de forma immediata «en la primera nòmina que pugui redactar-se», després de la seva entrada en vigor.

«Es retornarà mitjançant una nòmina separada», va dir Sáenz de Santamaría, que va recordar que cada administració en el seu àmbit, tenint en compte la seva situació econòmica i financera, podrà aprovar dins de l'exercici 2015 i per una sola vegada, una retribució de caràcter extraordinari l'import del qual serà equivalent a 48 dies.

L'import del crèdit per a l'Administració General de l'Estat és de 252 milions d'euros i inclou a més la recuperació de l'últim dels tres dies de lliure disposició, anomenats «moscosos», que es van suprimir en 2012 i dels quals s'havien retornat dos.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assenyalar que la devolució de la paga extra es pot fer perquè l'evolució del dèficit de l'Estat ha estat molt positiva, ja que s'ha reduït prop d'un 16 % fins a juliol, hagut de fonamentalment a una major recaptació.

També amb aquest crèdit es restitueixen els permisos particulars per antiguitat, els «canosos», que permetran quatre dies de vacances per antiguitat per cada 5 anys de servei, a partir de 15 anys d'antiguitat, 2 dies de lliure disposició addicionals a partir del sisè trienni i un dia de lliure disposició addicional a partir del vuitè trienni i successius. «Aquesta regulació és bàsica i no ampliable i potestativa per a les administracions», va incidir.