La companyia automobilística Seat destinarà 3.300 milions d'euros a la seva planta de Martorell en el període 2015-2019 per millorar equips, instal·lacions i impulsar l'R+D, dels quals una gran part aniran a parar al desenvolupament de quatre nous models que la marca llançarà en els dos pròxims anys.

El president de Seat, Jürgen Stackmann, i el vicepresident mundial de compres del Grup Volkswagen, Francisco Javier García Sanz, van explicar ahir aquests plans al president del Govern, Mariano Rajoy, durant la primera visita que aquest va feia a la fàbrica de la companyia, filial de Volkswagen.

Aquests 3.300 milions d'euros suposen el 80% de la inversió total de 4.200 milions que el Grup Volkswagen va anunciar el maig passat que destinaria a les seves plantes a Espanya (Martorell i Navarra) en el període 2015-219, fet que suposa la major inversió industrial de la història a Espanya.

La concreció de la inversió ha arribat gairebé quatre mesos més tard i l'ha realitzat Stackmann després de mostrar a Rajoy la feina que es fa al Centre Tècnic de Seat, que compleix 40 anys, i expressar la seva confiança en el futur de la marca.

Els 3.300 milions que es quedarà la planta catalana suposa la major inversió de la història de la fàbrica, i és un 40% més dels recursos destinats pel grup en els últims 5 anys, quan Seat va llançar al mercat el León, el model més venut fins ara.

Stackmann va explicar que aquests recursos aniran a impulsar nous projectes de R+D per al desenvolupament de vehicles al Centre Tècnic i a equips i instal·lacions a la fàbrica, i que es traduirà, de moment, en el llançament de quatre nous vehicles en els dos pròxims anys.

El primer model d'aquesta ofensiva serà un SUV compacte, que arribarà al mercat en el primer semestre del 2016, al qual en seguiran tres més, que Stackmann no ha volgut avançar, encara que la marca té entre els seus plans llançar dos SUV, un de més petit i un de més gran, i renovar l'actual Ibiza.

«Aquests models formen part d'un ambiciós pla per seguir enfortint la marca i impulsant les vendes, que creixen de manera ininterrompuda des del 2013», va subratllar el president de Seat, que ha augurat que aquesta despesa en innovació «assegura la competitivitat, l'ocupació i el futur».

En la seva intervenció, Mariano Rajoy va agraïr l'aposta per Espanya de Seat i del Grup Volkswagen i ha destacat que s'ha mantingut durant la crisi econòmica més gran que ha patit el país en dècades, ha reiterat que el pitjor d'aquesta crisi ja va passar, tot i que encara queden moltes coses per fer, principalment que se segueixi creant ocupació.

«Jo sóc optimista sobre el futur del nostre país i sóc també realista, i si Espanya no equivoca les polítiques econòmiques que han donat resultat, viurà un cicle econòmic important», va afegir.

De la seva banda, Francisco Javier García Sanz ha afirmat que Espanya, després dels anys de crisi, és ara «un exemple positiu de reformes que ja donen el seu fruit», i va subratllar que «l'estabilitat» ha estat «clau» perquè el Volkswagen anunciés la seva inversió milionària.

En aquest sentit, va defensar que, en el moment electoral actual, «el millor que es pot fer és donar confiança». «Quanta més estabilitat, més confiança hi haurà dels inversors a Espanya i més gran serà la creació de llocs de treball. No hi ha secrets ni dreceres. Cal seguir treballant suant la samarreta i ser valent per tirar endavant les reformes necessàries», va dir.