El magnat gallec del tèxtil Amancio Ortega continua imparable l'expansió del seu imperi immobiliari, ara amb la compra per 370 milions de dòlars d'una illa comercial sencera en la Lincoln Road, un dels carrers més icònics de Miami Beach, a la costa sud-est de Florida.

L'adquisició, la segona operació immobiliària més gran en la història del comtat de Miami-Dade, ha agafat per sorpresa molts professionals del sector.

Els experts de la indústria sospesen, avaluen i disparen conjectures en aquests moments sobre l'abast que tindrà aquesta transacció a Miami Beach, en general, i en la comercial i bulliciosa Lincoln Road en particular.

L'illa, d'uns 7.000 metres quadrats, es troba situada a la zona més desitjada d'aquest transitat carrer de Miami Beach que és, sens dubte, epicentre de la vida cultural i d'oci de South Beach i atresora belles façanes d'arquitectura art déco.

"Lincoln Road s'ha convertit clarament en un dels carrers top de destinació mundial i aquesta significativa transacció d'Amancio Ortega és quelcom que no passa cada dia", va explicar Adam Lustig, advocat de Bilzin Sumberg, una firma d'advocats especialitzada en assessorament a clients sobre el sector comercial.

I encara que els lloguers de locals comercials a Lincoln Road "no arriben encara als nivells de la Cinquena Avinguda a Nova York", la zona té "gran potencial", "marge per créixer" i en el futur a la gent li agradaria veure aquí alguna cosa semblat a la Cinquena Avinguda de Nova York.

La veritat és que aquesta transacció "és una operació que ha obert molts ulls a tot el món quant al valor de Lincoln Road com a gran destinació per als detallistes, que ara hi posaran molta atenció", va precisar l'advocat.

Segons Lustig, encara se li pot treure molt suc a Lincoln Road, un carrer que ofereix "un irreemplaçable tipus de propietat per a marques com Apple o Gap", i pròximament la firma esportiva Nike, i una "tremenda oportunitat per al sector de béns immobiliaris" per seduir als potencials inquilins.

Per a Ezra Katz, gerent general i fundador de la companyia Aztec Group i Mayan Properties, aquesta "important" transacció comporta "moltíssimes implicacions"; la primera, la "reafirmació del mercat de Lincoln Road"; després, la constatació que aquesta via "s'ha convertit en principal destinació de compres al detall" i objecte cobejat per a les grans marques.

El grup d'Amancio Ortega, propietari de la cadena Zara i el quart home més ric del món, va comprar l'illa de locals comercials de Lincoln Road als inversors Jonathan Fryd i Michael Comras, que els van adquirir l'any 1999 per 11 milions de dòlars.

La "lògica i òptica de la transacció" d'Ortega revela una aguda visió comercial que aposta per la compra de "locals de gran qualitat" abans que pel lloguer, en aquest cas, d'una "propietat 100 % llista per llogar", amb espai perquè l'espanyol expandeixi les seves "pròpies marques" i "controli el seu propi negoci".

En opinió de Katz, no seria estrany que el propietari del grup espanyol Inditex optés per un sistema mixt de "lloguer d'espai a grans marques i instal·lació de les seves pròpies".