Espanya és un dels sis països de l'OCDE, juntament amb Grècia, Àustria, Irlanda, Portugal i Itàlia, on la renta disponible en el primer trimestre d'aquest any seguia sent inferior a la que havia en començar el 2007, abans que es notessin els efectes de la crisi. Segons un estudi publicat per l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), si s'analitza el producte interior brut (PIB) per habitant Àustria surt d'aquest grup dels que encara no han arribat al nivell anterior a la crisi financera.

En termes d'ingrés disponible (per al que es té en compte, a més de la riquesa per habitant, les transferències mitjançant la fiscalitat, subsidis o tot tipus d'ajudes), partint d'una base de 100 per cada país en el primer trimestre del 2007 , el nivell més baix en començar aquest any es donava a Grècia, del 72,5. A continuació estava Itàlia amb 86,7 i després amb 94,6 Espanya i Portugal, per sota d'Irlanda (95,1) i Àustria (97,8).

En el cas d'Espanya, la renda disponible va pujar en els dos primers anys de la crisi gràcies a les transferències fins als 102,8 punts en el primer trimestre del 2009, però es va enfonsar i va tocar fons quatre anys després (90,5 al primer trimestre de 2013).

Aquesta mateixa pauta s'observa a Grècia, Irlanda i en menor mesura a Portugal: ascensos molt relatius en els dos primers anys de la crisi (malgrat que el PIB per càpita ja es va reduir), seguits de baixades molt pronunciats en els quatre següents, abans d'iniciar-se una recuperació, però insuficient per absorbir tot el terreny perdut.

A Itàlia, però, el descens es va constatar des del principi, encara que va ser més pronunciat entre l'any 2009 i l'any 2013 i des de llavors, quan es va tocar terra, quasi no hi ha hagut recuperació.

Això contrasta amb el fet que, per al conjunt dels 34 membres de l'OCDE, l'ingrés per càpita va pujar un 8,1% entre el primer trimestre del 2007 i el primer de 2015, mentre que el PIB per habitant va créixer únicament un 3,2% en aquest període.

En el primer trimestre d'aquest any (l'últim per al qual hi ha dades disponibles), Espanya va tenir un dels increments en la renda disponible més significatives, amb una xifra de l'1,6%, superada per altres membres de l'organització com Portugal (2,3 %) i, sobretot, Dinamarca amb un 5,9%.