L'empresari Juan Roig, propietari de Mercadona, ha transformat les bases dels equips de vela de la Copa de l'Amèrica situades a València en un complex emprenedor que inclou la seu de l'Escola d'Empresaris EDEM, la incubadora d'empreses Lanzadera i la seva empresa d'inversions Angels.

Aquesta iniciativa sense precendents porta el nom de Marina de Empresas i busca ser un gran clúster de formació d'empresaris i suport a emprenedors per fomentar la iniciativa individual i el talent a través de l'esforç emprenedor i del lideratge.

La seu d'aquest ecosistema d'emprenedors, que conformen EDEM, Lanzadera i Angels, «s'emmarca dins del compromís de l'empresari per deixar un llegat a la societat», van assegurar ahir els seus responsables.

Marina de Empresas se situa en la Marina Real Juan Carlos I, en tres antigues bases de la Copa Amèrica, i compta amb una superfície aproximada de 18.000 m2 construïts. Un total de 9.000 m2 es destinen a l'escola d'empresaris EDEM, fundació sense ànim de lucre el patronat del qual està format per més de 27 empreses de reconegut prestigi que se situa a l'antiga base de BMW-Oracle. La seva missió és la formació d'empresaris, directius i emprenedors, així com el foment del lideratge, l'esperit emprenedor i la cultura de l'esforç.

En els restants 9.000 m2 se situen Lanzadera, acceleradora d'empreses que genera les condicions necessàries per contribuir al fet que els emprenedors puguin crear empreses eficients, que aportin valor a la societat i implantin un model empresarial sòlid; i Angels, societat d'inversió que inverteix en líders emprenedors per desenvolupar empreses sostenibles dins d'una gestió basada en el Model de Qualitat Total. Tots dos projectes, situats a les antigues bases de Shosholoza i +39, estan impulsats amb la implicació personal i capital privat de l'empresari valencià Juan Roig.

El procés d'execució de les obres, en les quals el mecenes ha invertit 30 milions d'euros, ha tingut una durada de 13 mesos i ha comptat amb la participació de més de 30 pimes.

El complex és resultat d'un procés de reciclatge urbà i aprofitament de les antigues bases. S'ha mantingut l'estructura, a la qual s'han afegit un milió de quilos d'acer, s'ha dotat a les instal·lacions de l'última tecnologia i s'han utilitzat materials innovadors en el seu exterior per millorar la seva durabilitat.

Marina de Empresas pretén dinamitzar la dàrsena i «convertir-la en un ecosistema emprenedor pioner i obert al Mar Mediterrani, projectat des de la Comunitat Valenciana amb un esperit global». De fet, es preveu que l'activitat d'aquest clúster d'emprenedors generi el pas de més de 1.000 persones per la Marina Real de València.

En l'acte d'inauguració van intervenir el president de la Generalitat, Ximo Puig; i l'alcalde de València, Joan Ribó. A més, va comptar amb la presència de més de 200 destacats empresaris i directius.