El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va negar ahir haver creat un sistema d'elusió fiscal a Luxemburg en els 18 anys que va dirigir el país, mentre que els seus serveis de Competència han detectat certes resolucions tributàries problemàtiques en alguns països.

«Mai vaig establir cap sistema a Luxemburg amb l'objectiu d'assegurar que hi hagués una elusió fiscal per discriminar a altres Estats membres», va assegurar Juncker durant una compareixença davant dues comissions del Parlament Europeu sobre fiscalitat.

Va assenyalar que s'ha «exagerat el seu talent polític» sobre aquest tema, però va recordar que el Gran Ducat no és una «excepció» respecte a la concessió d'acords fiscals individuals a multinacionals -coneguts també com «tax rulings»- pel que va demanar canviar el nom al cas LuxLeaks, un joc de paraules entre els termes en anglès de «filtracions» i «Luxemburg». L'escàndol revelat en 2014 va posar al descobert que Luxemburg va pactar avantatges fiscals secrets amb gairebé 340 multinacionals entre 2002 i 2010, entre elles Pepsi, IKEA, AIG, Coach o Deutsche Bank.