El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha rebutjat fer-se càrrec de la investigació a l'exvicepresidentedel Govern Rodrigo Rato per frau fiscal i blanqueig, amb el que aquesta investigació se separa del cas Bankia.

D'aquesta manera, el cas Rato roman en el Jutjat d'Instrucció número 31 de Madrid i no s'acumula al cas Bankia, ja que Andreu rebutja la inhibició d'aquest jutjat i considera que els delictes que se li imputen -fiscals, de corrupció de particulars i blanqueig de capitals- no han de ser investigats en l'Audiència Nacional.

En el seu escrit, Andreu al·lega que perquè l'Audiència Nacional fos competent el delicte havia d'haver-se produït a l'estranger.

Perquè l'Audiència Nacional es pogués fer càrrec de la investigació, els dos delictes subjacents o previs al blanqueig -corrupció entre particulars i delictes fiscals- haurien d'haver tingut una «greu repercussió en l'economia nacional», alguna cosa que tampoc es dóna en el present cas.

Pel que fa al blanqueig de capitals, tampoc és competència de l'Audiència Nacional doncs el jutge considera no s'ha comès «ni total ni parcialment a l'estranger», assegura la resolució feta pública ahir.