El rendiment net dels treballadors autònoms gironins i catalans -els diners nets que obtenen a cap d'any- frega els 9.000 euros anuals. O així ho declaren al Fisc. Amb aquestes xifres el resultat és que, quan toca el moment de jubilar-se, els empleats autònoms perceben una pensió pírrica (676,9 euros al mes), pocs euros superior al salari mínim interprofessional (648,6 euros).

El nombre de perceptors d'una jubilació per règim d'autònoms ascendeix a Girona a 25.642 persones, segons les últimes dades de la Seguretat Social. A tota Espanya són 1.25 milions i, com és habitual, els ingressos mitjans estatals estan per sobre dels gironins.

De mitjana en el conjunt de totes les comunitats la paga és de 689,53 euros al mes. En els últims deu anys les pensions, tant les que s'abonen als autònoms jubilats gironins com la dels de la resta d'Espanya, s'han revalorat prop d’un 40%.

Amb tot, continuen per sota de les de jubilació per règim general (911,35 euros) que es paguen a Girona, i fins i tot es veuen superades per de les d'incapacitat permanent (867,19 euros). Només són més elevades que les d'orfandat (328,36 euros), les pensions de favor familiar (509,75 euros mensuals) i les de viduïtat (561,52).

Si s’extrapola el que perceben cada mes els autònoms retirats a Girona al conjunt de l'any, i tenint en compte les catorze pagues en les quals es distribueixen les pensions, aquests treballadors ingressen anualment una mitjana de 9.476 euros i, per tant, ocupen un dels graons més baixos en qüestió de remuneració salarial.

Segons els darrers informes de l’agència tributària, la font de renda que ha patit una descens més gran en els darrers anys és la que presenten els autònoms. A tot l’Estat, de mitjana, el rendiment net declarat es va situar en 9.011 euros a l'any, un 25,5 per cent menys que el 2008.

De mitjana, els autònoms asseguren davant Hisenda que els seus ingressos són la meitat dels d’un assalariat, tot i que els treballadors per compte propi poden deduir-se despeses inherents a la seva activitat.